Kétmillió maszk, és egymillió gyorsteszt érkezett Kínából

2020. március 28. - 09:58 | Belföld

Két kínai repülőgép landolt pénteken késő este a pozsonyi repülőtéren, melyek a szlovák állam által - még a Pellegrini-kormány idején - megrendelt egészségügyi segédeszközöket és felszereléseket szállították Szlovákiába.

Kétmillió maszk, és egymillió gyorsteszt érkezett Kínából
Fotó: TASR-illusztráció

A szállítmány 2,2 millió sebészeti maszkot, valamint 1 millió koronavírus-gyorstesztet tartalmazott.

"A sebészeti maszkok közül 400 ezer darab a beszállító kínai cég ajándéka, a fennmaradó 1,8 millió maszk darabját 48 centért vásárolta az állam" - tájékoztatta a TASR állami hírügynökséget Marek Krajčí (OĽANO) egészségügyi miniszter.

A gyorstesztek darabjáért kilenc eurót fizetett az állam, ám az egészségügyi miniszter, valamint Róbert Mistrík biokémukus (a Központi Válságstáb tagja) egyaránt elismerték, hogy ezek hatékonysága és felhasználhatósága egyelőre kérdéses. Ennek az az oka, hogy vértesztekről van szó, melyek megbízhatósága sokkal alacsonyabb, mint a törlettel működő genetikai teszté - amelyekből jelenleg napi ezret végez el az állam.

"Nem tudjuk pontosan, milyen gyorstesztekről van szó, úgyhogy fekértük az állami intézményeket, hogy ellenőrizzék le a tesztek pontosságát, és az eredmények alapján fogjuk eldönteni, miként használjuk fel őket"

- közölte Róbert Mistrík.

Az állam további egészségügyi eszközök rendelését tervezi, ám konkrétumokról egyelőre nem tudni. Jelenleg az árajánlatok kiértékelése zajlik.

(TASR)