Kétnyelvű közúti jelzőtáblák kihelyezéséről határozott Dunaszerdahely

2022. július 7. - 07:00 | Régió

A helyi képviselő-testület legutóbbi ülésén úgy határozott, hogy a közúti jelzőtáblákon a tájékoztató szövegeket, úticélokat és földrajzi neveket a város teljes ingatlan-nyilvántartási területén fel kell tüntetni magyarul is, tehát kétnyelvűen.

Kétnyelvű közúti jelzőtáblák kihelyezéséről határozott Dunaszerdahely
Fotó: a szerző

Horony Ákos (Szövetség), a testület kisebbségi jogi és nyelvhasználati bizottságának elnöke emlékeztetett arra, hogy idén januártóé a kisebbségi nyelvhasználati törvény lehetőséget biztosít erre. „Nem tisztázott, hogy ezt kik tehetik meg, de egy határozattal igényelnénk a kétnyelvű közlekedési táblákat az országos és a megyei közútkezelő vállalatnál” – fogalmazott.

A dunaszerdahelyi képviselő-testület határozati javaslatának indoklásában is szerepel, hogy nem világos ennek eljárása, a jog címzettjei viszont nyilvánvalóan a települések nemzeti kisebbségekhez tartozó lakosai, így ebben „értelemszerűen a város képviselő-testülete jogosult határozni, mint a város lakosainak önkormányzatát alkotó és akaratát kifejező testület”.

A szlovák parlament tavaly októberben fogadta el a vonatkozó törvénymódosítást, az államfő pedig novemberben alá is írta, így az januártól hatályba léphetett. Ennek értelmében A szlovák mellett a kisebbségek nyelvén is fel lehet tüntetni az érintett községekben található útirányjelző táblákon szereplő feliratokat. Az intézkedés azokat a településeket érinti, ahol a nemzeti kisebbséghez tartozó szlovák állampolgárok számaránya két egymást követő népszámláláson eléri az összlakosság legalább 15 százalékát.

(SzT)