Kétnyelvű táblák kerülnek ki a vasútállomásokra!

2017. február 3. - 16:57 | Belföld

Érsek Árpád miniszter határozott a kétnyelvű táblák kihelyezéséről.

Kétnyelvű táblák kerülnek ki a vasútállomásokra!
Fotó: Paraméter-archív

2011-ben a Híd javaslatára a Radičová-kormány módosította a kisebbségi nyelvhasználatról szóló jogszabályt, a törvényalkotók azonban nem gondoltak arra, hogy azt összhangba hozzák a vasúti törvénnyel, amely az ún. vasúti táblák kihelyezését szabályozza.

Szlovákia déli, nemzetiségileg vegyesen lakott területein a helységnévtáblákat két nyelven helyezik ki azokon a településeken, ahol az adott kisebbség aránya eléri a 20%-ot. A vasútállomásokon viszont így nem.

A vasúti kétnyelvűség terén ismertté váltak a Kétnyelvű Dél-Szlovákia Mozgalom akciói is, elsősorban az ekeli tábla kihelyezése (többször is), de csaknem két éve jártak Dunaszerdahelyen is.

A Híd párt az előző Fico-kormány idején több alkalommal is javasolta a vasúti kétnyelvűség bevezetését, de mindig elkaszálta azt a parlamenti többség.

A tavaly alakult hármas koalíció ugyanakkor a kormányprogram részévé tette a vasúti kétnyelvűséget.

Először a TA3 hírtelevízió informált a közlekedésügyi miniszter, Érsek Árpád (Híd) aktuális döntéséről, miszerint ez mostantól tényleg megvalósulhat.

Érdeklődésünkre a közlekedésügyi tárca sajtóosztálya közölte, a kétnyelvű vasúti táblák kihelyezését pozitív lépésként értékelik a nemzetiségileg vegyesen lakott régiók polgárainak békés együttélése szempontjából. „Ez egy szolgálat a kölcsönös egyetértés, valamint maga a tájékoztatás jegyében” – jegyezték meg.

A kétnyelvű vasúti táblákat azokon a településeken helyezik majd ki, amelyekben a nemzeti kisebbség aránya eléri a 20%-ot. „A közlekedésügyi tárca a kormány által jóváhagyott programot teljesíti, amely számol ezzel a lépéssel. A kétnyelvű megjelölés minden kisebbség anyanyelvét érinti” – fogalmaztak.

Érdeklődtünk arról is, hogy mennyi települést érint a rendelkezés, konkrét választ azonban nem kaptunk. A TA3 információi szerint 55 községben helyezik ki a kétnyelvű táblát.

„A Szlovák Vasutak (ŽSR) jelen pillanatban felkészül ennek a lépésnek a megvalósítására még az idei évben, vizsgálják, hogy az egyes állomásokon a homlokzat mely részére és műszakilag milyen módon kerülnek majd fel a táblák. Miután a folyamat e része véget ér, lehet konkrétabban meghatározni, mekkora ráfodítást igényel a táblák felszerelése” – állítják.

(SzT)