Kétnyelvű utcanévtáblák Csiliznyáradon

Az elmúlt hetekben a csilizközi községben a falu több pontján kétnyelvű utcanévtáblák jelentek meg. Az Otthonunk Csiliznyárad polgári társulás pályázat útján nyert pénzt a táblák kihelyezésére.

Kétnyelvű utcanévtáblák Csiliznyáradon
A szerző felvételei (A többi képért KATT a fotóra)

Tavaly ősszel hirdette meg a Rákóczi Szövetség szlovákiai vállalkozások és civil szervezetek részére a magyar nyelvhasználat előmozdításáért az érthető Dél-Szlovákiáért című pályázatot.

Az Otthonunk Csiliznyárad PT, a Rákóczi Szövetség helyi szervezete és a Csiliznyáradi Önkormányzat közös együttműködésének köszönhetően került kihelyezésre több kétnyelvű utcanévtábla, amelyek esetében a régmúltból, a régi nevekből indultak ki a pályázók. A pályázati pénz, illetve az önkormányzat és a Rákóczi Szövetség helyi szervezetének hozzájárulásából, összesen 800 euróból 18 fémből készült tartóoszlopra 24 kétnyelvű utcanévtáblát helyeztek le. „Azokat az utcaneveket használjuk, amelyeket a község öregjei is. Az utcanévtáblák elhelyezése egyelőre csak a kezdete annak a törekvésnek, hogy hivatalossá tegyük majd ezeket a neveket” – nyilatkozta Lukács József polgármester.

Az utcanevek iránymutatóak, egyelőre senkinek nem kell a személyigazolványában megváltoztatnia a címét ezek miatt.

(alsa)