Kétségbeesettek a civil szervezetek, aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy ne vegyék el tőlük a 2%-os adófelajánlásokat

2023. december 1. - 08:31 | Belföld

Marcel Zajac, a Civil Szervezetek Kamarájának elnöke csütörtökön arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2%-os adófelajánlás rendszerének megszüntetése végzetes hatással lesz a civil szervezetek tevékenységére.

Kétségbeesettek a civil szervezetek, aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy ne vegyék el tőlük a 2%-os adófelajánlásokat
Fotó: Pixabay - illusztráció

A civil szervezetek ezért aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy ne vegyék el tőlük a 2%-os adófelajánlásokat.

A kamara rámutatott, 21 év alatt több mint egy milliárd euróval támogatták az emberek és a cégek a tevékenységeiket.

„A választás utáni időszakban vagyunk, változik a politikai garnitúra, és hiányzik a kommunikáció. Olyan javaslatok érkeznek, amelyek veszélybe sodorják ezt a mechanizmust” – mondta Zajac.

A kamara elnöke szerint az adófelajánlást felváltó rendszer nem megfelelő. „Közel egy millió szlovák lakos tudja, hova kell mennie a pénznek, melyik megyébe, milyen szolgáltatásokra. Ezt semmilyen helyettesítő mechanizmus nem pótolhatja” – fogalmazta meg az álláspontjukat.

2023-ban rekordösszeget, 93 millió eurót kaptak a civil szervezetek a 2%-os adófelajánlásokon keresztül: 43 millió eurót magánszemélyek ajánlottak fel, 50 millió euró pedig a cégektől érkezett. Az adófizetők 60 százaléka élt a lehetőséggel, hogy felajánlja az adója két százalékát.

Az új kormány úgy módosítja a szülői nyugdíjbónusz rendszerét, hogy a gyerekek az adójuk két százalékával járulhassanak hozzá szüleik nyugdíjához.


(TASR)