Ketten maradtak az országos rendőrkapitányi posztért folytatott küzdelemben – egy szlovák és egy magyar!

2020. december 9. - 14:51 | Belföld

A Országos Rendőrkapitányság vezetésével megbízott Peter Kovařík és a Lynx Commando különleges alakulatot vezető Hamran István közül kerülhet ki az új országos rendőrkapitány.

Ketten maradtak az országos rendőrkapitányi posztért folytatott küzdelemben – egy szlovák és egy magyar!
Peter Kovařík és Hamran István

Ezt Barbara Túrosová, a belügyminisztérium sajtóosztályának vezetője közölte. Hozzátette, ők ketten teljesítették a funkcióhoz szükséges feltételeket, rajtuk kívül két további jelentkező akadt.

Peter Kovaříkot Milan Lučanský távozása után, szeptember elejétől bízták meg a rendőrkapitányság ideiglenes vezetésével. Már több mint 30 éve dolgozik a rendőrségnél, miközben itt már többféle funkciót is betöltött. Az ezt megelőző időszakban a Kormányhivatal korrupcióellenes osztályának volt a vezérigazgatója, illetve ezzel párhuzamosan volt a Kormányhivatal Biztonsági Tanácsának hivatalvezetője

Hamran István már 2011-től a Lynx Commando vezetője. A Radičová-kormány idején Jaroslav Spišiak országos rendőrkapitány nevezte ki őt erre a posztra. Tibor Gašpar alatt is ezen a poszton maradt, noha 2018-tól, miután Gašpar távozott, bírálta őt, mondván, hogy mások voltak az elképzeléseik a Lynx Commando működéséről. Rajtaütéseik száma is azt követően nőtt meg, hogy Gašpar lemondott. Az Aktuality.sk-nak adott interjújában beszélt arról is, hogy Gašpar annak idején meg akart szabadulni tőle, de utódja, Milan Lučanský is akadályozta a bevetéseiket.

Az új országos rendőrkapitány kiválasztása céljából felállított versenybizottság első ülését Vendelín Leitner belügyi államtitkár nyitotta meg, majd miután felbontották a jelentkezők által beküldött borítékokat, megválasztották a bizottság elnökét. Ezután jóváhagyták a tárgyalási rendjüket, mely tartalmazta a döntéshozatal és a jelentkezők értékelésének a módját.

Roman Mikulec belügyminiszter szerint ez utóbbi dokumentumot közzéteszik a belügyminisztérium weboldalán, hasonlóan a továbbjutott jelentkezők önéletrajzához. Őket hamarosan meghallgatásra hívják be.

A versenypályázat során a héttagú bizottság értékelni fogja a jelöltek irányítási, szervezési és ellenőrzési képességeit, szakmai tudását és további készségeit, melyek az országos rendőrfőkapitányi funkció betöltéséhez szükségesek. A bizottság ezt követően a belügyminiszter elé terjeszti a versenypályázat folyamatának jegyzőkönyvét, majd ajánlásokat tesz, majd a belügyminiszternek 15 napja lesz arra, hogy döntését benyújtsa a parlament belbiztonsági bizottságához.

Ezután a parlamenti bizottság a nyilvános meghallgatásaik után javaslatot tesz azegyik jelöltre. Ha nem javasolnak konkrét jelöltet a belügyminiszternek, akkor meg kell ismételni a versenypályázatot.

Korábbi podcastunk Hamran Istvánnal:

"Az elit alakulat soha nem veszít. Soha!"

Ki ő?

Az általa vezetett alakulat csapott le Kuciakék gyilkosaira, komáromi és magyar – ő az egyik jelölt a rendőrfőkapitányi posztra

(TASR/parameter)