Ketten meghaltak Japánban, miután szennyezett vakcinát kaptak

2021. augusztus 28. - 11:08 | Külföld

Kiderült, hogy halálesetek állnak a pár nappal ezelőtt megjelent hír hátterében, miszerint Japánban szennyeződés miatt visszahívtak 1,63 millió vakcinadózist.

Ketten meghaltak Japánban, miután szennyezett vakcinát kaptak
Fotó: TASR/AP - illusztráció

A konkrét gyártási sorozat visszahívása a Moderna oltóanyagát érinti. A 3004667, 3004734 és 3004956 gyártási számú védőoltásokat Spanyolországban állították elő és Japánban 863 oltóközpont között osztották szét. Az illetékes japán minisztérium felszólította ezeket a létesítményeket, hogy ne használják fel az "idegen" anyaggal szennyezett, érintett védőoltásokat.

A Moderna közölte, hogy értesült a történtekről, de eddig nem találtak problémát készítményük biztonságosságát, illetve hatásosságát illetően, a szennyeződés pedig gyártási hiba következménye lehet az egyik spanyolországi üzemben.

A Reuters hírügynökség szombaton közölte: Japánban két 30 és 40 év közötti férfi halt meg azután, hogy beoltották őket a szennyezett Moderna-vakcinával. Mindkét férfi a második dózis beadása után vesztette életét. A haláleesetek pontos körülményeit még vizsgálják, és a japán illetékesek hangsúlyozzák: jelen pillanatban egyáltalán nem bizonyított, hogy az oltás okozta az áldozatok halálát. Mindenesetre vizsgálják ezt a lehetőséget is.

(parameter)