Ketten pályáznak a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára

2020. január 9. - 14:35 | Belföld

Ketten pályázzák meg a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztját: Jana Bajánková és Soňa Mesiarkinová. A választásra január 27-én, a Bírói Tanács rendkívüli ülésén kerül sor. A decemberi törvénymódosítás miatt a szavazás ezúttal nyilvános lesz. A TASR-t Veronika Müller, a Bírói Tanács szóvivője tájékoztatta.

Ketten pályáznak a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára
Fotó: TASR

Lenka Praženková, a Bírói Tanács elnöke elmondta: a következő elnökválasztáson két jelölt fog bemutatkozni, akik 2019 szeptemberében, az első választáson is indultak.

Bajánková indulását a Bírói Tanács két tagja javasolta, Ján Burik és Martin Michalanský. „A funkcióra való alkalmasságáról a Homonnai Járási Bíróság Bírói Tanácsa is meg van győződve, ahogy a Pöstyéni Járási Bíróság tagjai, a Besztercebányai Kerületi Bíróság Bírói Tanácsa és a Legfelsőbb Bíróság 17 bírója is” – mondta Müller. Bajánková ellenjelöltje Mesiarkinová, akinek az indulását Roman Huszár, a Bírói Tanács tagja javasolta.

A választás eredményét a Bírói Tanács ülésén fogják bejelenteni. A jelöltnek legalább tíz szavazatot kell szereznie a Bírói Tanács tagjaitól. A Bírói Tanács ezt követően javaslatot tesz az államfőnek a sikeres jelölt kinevezésére – magyarázta Müller.

Múlt év júliusa óta eddig hatan szálltak harcba az elnöki posztért - Jana Bajánková, Štefan Harabin, Ivetta Macejková, Soňa Mesiarkinová, Ján Šikuta és Alena Šišková. De mint Müller elmondta, egyiküknek sem sikerült legalább 10 szavazatot szereznie a titkos szavazáson.


(TASR)