Kettős gyilkosság alapos gyanúja miatt került Magyarországon vizsgálati fogságba a rimaszombati Bodoky Károly

2021. december 2. - 18:10 | Külföld

Letartóztatták, azaz vizsgálati fogságba került csütörtökön Budapesten a rimaszombati származású Bodoky Károly.

Kettős gyilkosság alapos gyanúja miatt került Magyarországon vizsgálati fogságba a rimaszombati Bodoky Károly
Fotó: police.hu

Bodokyt, akit a szlovákiai bűnügyi szervek a volt dunaszerdahelyi maffiavezér, Sátor Lajos jobbkezeként tartottak számon, a német és osztrák rendőrök egy 1999-ben elkövetett magyarországi gyilkosság gyanúsítottjaként vitték Magyarországra november utolsó napján.

Október 8-án vele egy időben Budapesten került lakat alá "sorstársa", a Turek néven ismert Haris Sándor - aki évekkel ezelőtt Debreceni Alexre változtatta nevét.

A magyarországi nyomozás - melyhez nagy segítséget nyújtottak a szlovák hatóságok is - szerint 1999. február 2-án Budapest XV. kerületében, a Szent Korona útján található egyik vendéglátóhelyen ismeretlen tettesek megöltek egy magyar férfit és bolgár állampolgárságú testőrét. A magyar áldozat Döcher György volt, aki a 90-es években Turek legközelebbi barátja és bűntársa volt különféle bűncselekményekben.

A rendőrség szerint Turek az akkor épp Magyarországon bújkáló Sátor Lajos embereivel ölette meg Döchert, majd cserébe részt vett az 1999-es dunaszerdahelyi tízes gyilkosság elkövetésében. Bodoky Károly pedig nagy valószínűséggel társtettesként vett részt a budapesti és a dunaszerdahelyi leszámolásban is.

Bodoky Károly szlovák állampolgár, akinek bár vagyoni-jövedelmi viszonyai tisztázottak, Magyarországon állandó, bejelentett lakó- és munkahellyel, rendszeres legális jövedelemmel nem rendelkezik. Külföldön a jelenlegihez hasonló bűncselekmény miatt büntetőeljárás van ellene folyamatban. A terhére rótt bűncselekmény tárgyi súlya kiemelkedő, bizonyítottság esetén akár életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható érte - írták.

A bíróság Bodoky vizsgálati fogságba helyezését azzal indokolta, hogy minderre és a konspiratív elkövetési módra figyelemmel a szökés, elrejtőzés veszélye reális, és megalapozottan lehet tartani attól, hogy szabadlábon hagyása esetén az eljárásban részt vevő vagy más embereket megfélemlítene, jogellenesen befolyásolna - olvasható a közleményben.

mti/para