„Kettőt lépünk jobbra, kettőt balra, és a száj szélei a fület közelítik meg”

2019. május 20. - 16:59 | Kultúra

A Táncfórum – Szlovákiai Magyar Néptáncosok Szakmai Egyesülete tavaly nagyszabású fesztivállal készült, felidézve ezzel az 1990-es évek Szlovákiai Táncháztalálkozóit. Az esemény sikerességén felbuzdulva idén ismételten megrendezték a táncháztalálkozót, melynek a Dunaszerdahelyi Sportcsarnok biztosított otthont május 17. és 18. között.

„Kettőt lépünk jobbra, kettőt balra, és a száj szélei a fület közelítik meg”
Fotók: Cséfalvay Á. András – további fotókért kattints!

A Táncfórum 2009-től polgári társulásként működik. Szakmai hátteret biztosít tagjainak, különféle találkozókat, összejöveteleket szervez, illetve sikeresen működik a mentorprogramja is, mely keretén belül pályázatok útján hazai magyar tánccsoportokat támogatnak. A másodszor megrendezett Szlovákiai Magyar Táncháztalálkozó az egész szlovákiai magyarság rendezvénye.A szervezők nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy mindenki megtalálja a magának való szórakozást, elfoglaltságot, a legkisebbek és a legidősebbek egyaránt.

A videoriportban Gálik Gábor főszervezőt, Szabó Jánost, a Nógrád táncegyüttes vezetőjét, valamint Csasznyi Imrét, Góbé zenekar vezetőjét kérdeztük.

A hétvégét a Rév és a Góbé zenekar koncertjével indították, majd egy jó hangulatú táncházzal folytatták, melyhez Csallóköz nagy kedvence, a Pósfa zenekar biztosította a talpalávalót.

A rendezvény szombaton délelőtt tíz órakor nyitotta meg újra kapuit. A játszótéren egész nap Izolda népi játékai és kézműves-foglalkozások szórakoztatták a kicsiket. A csarnok előtti folksátorban színes programsorozat várta az odalátogatókat, míg délelőtt a sportcsarnok helyet adott az Eszterlánc és Antológia aranysávos együttesei és szólistái közös műsorának.

A délutáni órákban a tánctanárok a Zobor-vidéki, a pálpataki, a magyarbődi, a rimóci, a rimakokovai, a magyarpalatkai, az örkői cigány, valamint a sallai és vasvári verbunktáncokba engedtek bepillantást nyerni. Az esti órákban a tavalyi évhez hasonlóan gálaműsorral készültek, melyben közreműködtek az erdélyi, a magyarországi és a szlovákiai hagyományőrzők, illetve az Ifjú Szivek Táncszínház. Az eseményt hajnalig tartó táncház zárta.

Tavaly kilenc, idén három díjat osztott ki a Táncfórum. A Szlovákiai Magyar Néptáncmozgalomért-díjat ezúttal Hégli Marianna, Hodek Mária és Nagy Ildikó kapta. „Mindhárom hölgy hatalmas nyomot hagyott a szlovákiai magyar néptáncmozgalomban. Azt gondolom, a mai napig sok mindent köszönhetünk nekik” – emelte ki Gálik Gábor, a Táncfórum ügyvezető alelnöke.

(SzC, tt)