Kevés az AstraZeneca, főleg ezért álltak le az első oltással - Június 1-től jöhet a Szputnyik és a szabad vakcinaválasztás

2021. május 12. - 10:34 | Belföld

Csak az egyik oka az AstraZeneca vakcinájával való oltások leállításának a 47 éves nő halála, az egészségügyi miniszter szerint a fő ok az, hogy tartalékolni kell a vakcinát a második adagra. Június egytől lehet majd vakcinát választani, és jön a Szputnyik V is.

Kevés az AstraZeneca, főleg ezért álltak le az első oltással - Június 1-től jöhet a Szputnyik és a szabad vakcinaválasztás
Fotó: TASR

Vladimír Lengvarský megerősítette, hogy leállították az első oltások beadását az AstraZeneca vakcinájával, és ennek egyik oka egy 47 éves nő halála.

„Az egyik, kevésbé fontos ok a páciens halála, amit még mindig vizsgálunk, de a fontosabb ok az, hogy kevés van ebből a vakcinából. A második adag beadása folytatódik, elég készletünk van az oltások beadására” – mondta a kormány szerdai ülése előtt a miniszter. – Az AstraZenecával továbbra is számolunk az oltási tervben.”

Az újabb szállítmányok megérkezése után azzal számolnak, hogy lehet majd választani a vakcinák között.

„A következőkben azon fogunk dolgozni, hogy az emberek szabadon választhassanak a vakcinák között, beleértve a nem regisztrált vakcinákat is” – jelentette be a miniszter.

A nem regisztrált vakcinát ugyan nem nevezte meg, de Szlovákia egyetlen nem regisztrált vakcinát vásárolt, a Szputnyik V-t.

A miniszter szerint a felkészülés, a vakcinaválasztás rendszerének kidolgozása 2-3 hetet vesz igénybe. „Úgy számolunk, hogy június elsejétől indulhat a rendszer” – mondta Lengvarský. – Addig Pfizert kapnak első adagként azok, akik az AstraZenecára kaptak időpontot.”

Tervezik az oltások felgyorsítását is, amihez az általános felnőttorvosok segítségét akarják igénybe venni. „A Pfizer kivételével megkapnak minden vakcinatípust” – jelentette ki a miniszter.

- lpj -