Kevés kisebbségi támogatáshoz jut a Duna Menti Tavasz?

Ezt sugallta Huszár László, a négynapos rendezvényt szervező Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet igazgatója a DMT nyitányán, a gyerekek előtt elmondott beszédében.

Kevés kisebbségi támogatáshoz jut a Duna Menti Tavasz?
Fotó: alsa

„Amikor ebben az országban olyan hatalom volt, hogy elvonta a pénzt a kisebbségektől, akkor megtörtént az, hogy összefogott a Csemadok, a város, a csoportok, mindannyian, és így tudtuk 1996-ban megrendezni a Duna Menti Tavaszt” – emlékeztetett Huszár. Szavai szerint később változott a helyzet, sikerült támogatásokhoz jutni különböző helyekről, de szükség volt egy varázsszóra is, a Mesevárosra, hogy hangsúlyozzák, mindennek a létéről nem a pénz dönt, hanem az akarat és az igyekezet.

Huszár kifejtette, hogy a fejlődéshez ugyanakkor szükség van a pénzre, és fontosnak tartja, hogy az ország, amelyben megvalósul, ezt fogadja el. Hozzátette, mostanra ott tartanak, hogy a hátterét kezdik biztossá tenni, ugyanakkor szavai szerint „felmerülnek problémák a kisebbségi támogatásokban”.

Emlékeztetett a „de minimis” európai normára, amely azt jelenti, hogy egy adott szervezet nem kaphat egy meghatározott időszakon belül egy adott összeget meghaladó támogatást.

„Bizonyos összeg elérése után az ember vagy abbahagyja, vagy létrehoz egy polgári társulást vagy intézményt, hogy az működjön. Ez vár a jövőben ránk is, mindaddig, amíg majd az országos hatalom ezt a kisebbségi támogatást nem különböző behatásoknak fogja kitenni” – szögezte le. Kiemelte, nem szeretne panaszkodni, de „mérleget kell vonni és el kell hangosan mondani, hogy eljusson az illetékes fülekbe, politikusok fülébe, akik gondolkodóba esnek, és megpróbálják ezt valósággá formálni”.

A de minimis támogatás ez esetben azt takarja, hogy két éven belül a Kisebbségi Kulturális Alap által egy pályázó szervezetnek, tehát ez esetben a művelődési intézetnek megítélt összeg nem haladhatja meg a 200 ezer eurót.

A KKA oldalán fellelhető, hogy a Duna Menti Tavaszra tavaly 36 100 eurót kérvényeztek, az alap pedig azt meg is adta. Idén az igényelt támogatás több mint 5 ezer euróval 41 270-re nőtt, ebből azonban „csak” 38 800-at kapott meg a művelődési intézet. Észrevehető, hogy a DMT többet kapott a tavalyi évhez képest, de nem annyit, amennyit igényelt.

„Ez nagyon sok pénz és ebből egy igazán jó fesztivált lehet szervezni, kísérőrendezvényekkel, workshopokkal és a gyerekek minőségi ellátásával. Bízom benne, hogy jó célt szolgál majd a pénz” – jegyezte meg megkeresésünkre Rigó Konrád kulturális államtitkár, aki maga is jelen volt a rendezvény megnyitóján.

Elmondta, azt is, hogy a kért támogatáshoz képest csökkentett összeg indoka, hogy Huszár László civil szervezetének 2018-as és 2019-es évben elnyert pályázati támogatásai a KKA-nál összességében meghaladják a 200 ezer eurót.

„A de minimis szabályait mindenki ismeri, aki ezen a területen mozog, a szerződésekben is szerepel. Legtöbbször nem okoz zavart, mert a szervezetek három év alatt sem érik el ezt a méretes támogatási szintet” – szögezte le Rigó – Én több mint 20 éve követem a DMT-t, úgy gondolom, az anyagi oldal megerősítését követnie kell a színvonal emelkedésének, ellenkező esetben újra kell gondolni a szervezést és a finanszírozást is.”

kultminor.sk portálon közzétett adatokból kiderül, hogy a művelődési intézet (Maďarský osvetový inštitút na Slovensku – így kikereshető) egyes projektjeire tavaly elsőre megítélt teljes összeg eléri a 107 ezer eurót, míg idén a 117 ezret.

(SzT)