Kevés lesz a vírus elleni vakcina és az országos tesztelést sem erőltetné a válságstáb szakértője

2020. november 23. - 16:53 | Belföld

Vladimír Krčméry úgy gondolja, hogy a koronavírus ellen nem lesz elegendő oltás. Fontos, hogy a legnagyobb kockázatnak kitett csoportokat pontosan meghatározzuk, akik számára szükséges lesz a vakcina, ilyenek lesznek például az orvosok, a nyugdíjasotthonok alkalmazottjai és az említett létesítmények lakói. „Amikor az oltási arány eléri a 60 vagy 70 százalékot, akkor sikerül majd szórványossá tenni a betegséget. 

Kevés lesz a vírus elleni vakcina és az országos tesztelést sem erőltetné a válságstáb szakértője
Vladimír Krčméry (fotó: Cséfalvay Á. András)

Ami a decemberben esedékes országos tesztelést illeti, az infektológus el tudja képzelheti, hogy csak a magas kockázatú járásokat, telepeket és például a nyugdíjasotthonokat tesztelik le. "Az számít majd, hogy milyen számokat kapunk. Ha azok jók lesznek, akkor nem hiszem, hogy meg kell ismételnünk az országos teszteléseket, inkább a regionális megközelítést alkalmaznánk."

Krčméry, a fertőző betegségek elismert kutatója az állandó válságstáb egyik tagja reagál arra is, hogy két különböző járványügyi terv került elő hétfőn, az egyik az egészségügyi miniszter környezetéből, a másik edig a gazdasági tárca vezetőjének kabinetjéből. Jobb, ha még három is van belőle, mintha nulla lenne. Szerinte mindegy, ki terjeszti elő az óvintézkedések ütemtervét, a lényeg az, hogy az milyen elemeket tartalmaz.

Korábban már beszámoltunk erról, hogy a hétfőn kiszivárgott, az egészségügyi minisztérium által felvázolt jelzőlámparendszer, amit a tárca vezetőjének, Marek Krajčínak kellett volna ma ismertetnie a válságstáb ülésén, egy elavult, régi változat, ezért már nem aktuális. A miniszter elmondása szerint az anyagot még ki kell egészíteni. Richard Sulík is hétfőn mutatta be az Egészségszemafornak (Semafor zdravia) keresztelt járványügyi tervezetet, mert Matovič miniszterelnök közel két héttel ezelőtt kérte erre őt. A kormányfő ez utóbbi anyagot döngölte a földbe, azzal, hogy az csak egy gyerekes fércmű.

(denníkn/para)