Kevesebb munka, több pihenés – az első szlovákiai vállalatok már tesztelik a négynapos munkahetet

2023. június 5. - 10:47 | Belföld

Külföldön egyre inkább kezd elterjedni a munkahét négynapos beosztása, de már Szlovákiában is elkezdték tesztelni az első vállalatok. A TV Noviny utánajárt, hogyan is működik ez náluk.

Kevesebb munka, több pihenés – az első szlovákiai vállalatok már tesztelik a négynapos munkahetet
Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A sok munkával és stresszel, valamint kevés szabadidővel járó mókuskerék mindenki számára ismerős lehet, idővel viszont mindez több civilizációs betegség kialakulásához vezetett. Hogy megakadályozzák az emberek kiégését, egyre több helyen elkezdték tesztelni a négynapos munkahét lehetőségét.

Katarína Tešla, a kariera.sk szóvivője szerint a tanulmányok kimutatták, hogy az alkalmazottak sokkal hatékonyabb munkát végeznek, ha egy héten csupán négy napot dolgoznak. Emellett ez nagy előny az emberek számára is, ugyanis több idejük jut a magánéletükre.

Szlovákiában egyelőre csak két vállalatról tudni, amely átállt a négynapos munkahétre, tesztfázisban pedig csatlakozik hozzájuk a Szlovák Takarékpénztár (Slovenská sporiteľňa) is. Marta Cesnaková szóvivő szerint egyelőre csak néhány részlegen tesztelik a rezsimet, később pedig kielemzik, hogy ez működhet-e a jövőben is.

A Jandl reklámügynökség az elsők között volt, amely Szlovákiában bevezette a négynapos munkahetet. Valér Hlobil ügyvezető igazgató szerint az első három hónap után anonim felmérést végeztek az alkalmazottak körében, az eredmény pedig azt mutatja, hogy rendkívül elégedettek a munkahét beosztásával. Mint mondja, amellett, hogy jelentősen nőtt a produktivitás, az alkalmazottak körében nagyobb nyugalom is honol.

Daniela Tomášková, az NN Biztosító szóvivője szerint a cég a lehetőségekhez képest lehetővé teszi az alkalmazottainak, hogy válasszanak a négy- vagy ötnapos munkahét közül. Mint mondja, előbbi rendszerben az alkalmazottak negyede dolgozik.

A négynapos munkahétnek köszönhetően az emberek könnyebben egyensúlyt tudnak tartani a munka és a magánélet között. Viszont vannak olyan hivatások, amelyek esetében ez nem alkalmazható – legyen szó például orvosokról, rendőrökről, tűzoltókról, vagy bizonyos gyártóüzemekről.


(tvnoviny.sk)