Kevesebbet fizetünk az ennivalóért, utoljára három éve volt ilyen alacsony az infláció

2020. szeptember 14. - 10:15 | Belföld

Augusztusban a fogyasztói árak növekedése éves összehasonlításban három éve nem látott mértékre zsugorodott. Míg júliusban 1,7 százalékos volt az infláció, addig augusztusra ez 1,4 százalékra csökkent.

Kevesebbet fizetünk az ennivalóért, utoljára három éve volt ilyen alacsony az infláció
Illusztráció (Fotó: Cséfalvay Á. András)

Ez az inflációs lejtmenet egy trend része, ami már hat hónapja tart. Havi összehasonlításban az előző hónapban csupán 0,1 százalékkal emelkedtek az árak a júliusi adatokkal összevetve. Éves összehasonlításban utoljára 2017 júliusában volt ilyen alacsony az áremelkedés.

A statisztikai szakemberek szerint a mostani helyzetet leginkább az idézte elő, hogy csökkent az élelmiszerek, a ruházati cikkek és az üzemanyag ára. Hogy az árcsökkenés nem volt jelentősebb, azért a közlekedéssel kapcsolatos kiadások meglódulása tehet, valamint az, hogy az éttermi és kávéházi árak is megugrottak.

Ezzel együtt Szlovákiában az infláció hosszabb távon magasabb, mint az eurózóna átlaga, ahol az Eurostat szerint augusztusban - éves összehasonlításban - 0,2 százalékkal csökkent az árszínvonal.

Ami az ipari megrendeléseket illeti, jó hír, hogy ez a mutató júliusban 9 százalékös növekedést mutat, ami eléri a 3,75 milliárd eurót.

(denníkn)

Címkék: gazdaság, infláció