Kevesen tolják úgy az orosz propagandát, mint Robert Fico - Ukrán neonácik őrjöngéséről beszélt, és a szlávok kölcsönös gyilkolászásáról, mint EU-tervről

2024. február 25. - 08:10 | Belföld

Az ukrajnai orosz invázió második évfordulójáról Robert Fico négyszeres miniszterelnök is megemlékezett, nem is akárhogyan. Úgy, ahogy ő, kevesen képesek tolni az orosz propaganda üzeneteit. 

Kevesen tolják úgy az orosz propagandát, mint Robert Fico - Ukrán neonácik őrjöngéséről beszélt, és a szlávok kölcsönös gyilkolászásáról, mint EU-tervről
Robert Fico (Fotó: TASR)

Szombaton közzétett videóüzenetét azzal vezette fel, hogy valami mást akar mondani, mint amit "kötelező", és amit a liberális politika és média elvárna.

Beszélt például arról, hogy az orosz elnököt, Vlagyimir Putyin hamis módon démonizálják, az Európai Unió egyetlen terve pedig, hogy támogassa a szlávok kölcsönös gyilkolászását.

Úgy véli, a Nyugat stratégiája, miszerint a háborút felhasználják Oroszország megsemmisítésére, nem működik. Olyasmire is emlékeztetett, hogy Ukrajna számára lehetetlenné tették egy békeszerződés aláírását, amihez már közel járt, noha azt már nem részletezte, hogy kik, mikor és hogyan.

Véleménye szerint a nyugati stratégia nem működött, Oroszország nem kényszerült térdre sem gazdaságilag, sem politikailag. Az egyedüli, ami szerinte "működik", hogy nyomorékká vált ezernyi ukrán és orosz.

Arra emlékeztet, hogy a háború nem két éve, hanem már 2014-ben elkezdődött, mégpedig "neonáci ukránok őrjöngése" miatt.

Fico szerint Oroszországot félrevezették azzal, hogy a NATO nem készül keleti irányban terjeszkedni, miközben ma Ukrajnát is leendő tagként emlegetik. Ez pedig szerinte egy jó alap a harmadik világháború kirobbantásához.

Ezeket az érveket leginkább Moszkva használja, szemben a valósággal, hogy 2014-ben Oroszország megszállta a Krimet, majd saját technikája és katonái kiküldésével kirobbantotta a háborút Kelet-Ukrajnában.

Fico szerint felháborító, hogy nincsen egy terv az azonnali tűzszünetre, majd felteszi a kérdést, vajon hol leszünk egy év múlva. Meg is válaszolja, szerinte ugyanis az ukrán temetők jobban megtelnek, mint az oroszok, emellett viszont újabb hulláma érkezik azoknak a nézeteknek, miszerint Ukrajna Szlovákia szabadságáért és függetlenségéért is küzd.

Konspiratív módon még Michal Šimečkához, az ellenzéki PS elnökéhez is intézett egy kérdést, hogy mégis milyen iskolázáson járt, mikor arról beszél, hogy folytatni kell Ukrajna katonai támogatását.

Fico videóbeszéde egyébként az ukrán médiának is feltűnt. Az Ukrajinska pravda például a vezető hírei között számolt be róla, olyan címmel, hogy a szlovák miniszterelnök szerint A háború a neonáci ukránok őrjöngésével kezdődött - szúrta ki a Denník N.

(Denník N)