Kéz-láb-száj megbetegedés támadta meg a gyerekeket a Jilemnický utcai alapsuliban Dunaszerdahelyen

2019. október 9. - 22:30 | Régió

A szerdai napon a diákok mintegy ötöde nem ment iskolába a betegség miatt, de akadnak köztük olyanok is, akiket szüleik azért nem engedtek, hogy ne kapják el.

Kéz-láb-száj megbetegedés támadta meg a gyerekeket a Jilemnický utcai alapsuliban Dunaszerdahelyen
Fotó: Paraméter-archív

A kéz-láb-száj betegség – angol rövidítése alapján HFMD – egy fertőző, vírusos megbetegedés, amely rendszerint a nyári, kora őszi időszakban támadhatja meg az 5 évnél fiatalabb, esetleg a kisiskolás gyerekeket.

A nevéből adódóan kéz-, láb-, és szájfájdalmat okoz, vörös foltok, hólyagok jelenhetnek meg a szájüregben, továbbá kiütések a tenyéren, talpon, karon, lábszáron, mindemellett tünetei közt van a hőemelkedés vagy enyhe láz és a torokfájás is.

A betegség könnyen terjed nyállal, orrváladékkal, tüsszentéssel, köhögéssel, fertőzött tárggyal, például tányérok, poharak, ajtókilincs megfogásával, de a fertőzöttel való közeli érintkezés által is.

A dunaszerdahelyi Jilemnický utcai alapiskola múlt pénteken jelezte a Facebook-oldalán, hogy iskolájukban megjelent ez a betegség.

Itt leírják, hogy a betegség lappangási ideje 3-5 nap, de gyakran összekeverik a piszkos kezek betegségével. Múlt szerdán két diáknál diagnosztizálták, csütörtökön viszont már megugrott a számuk 60-ra.

Érdeklődtünk az iskola igazgatójánál az aktuális helyzetről, Peter Gajdoš elárulta, hogy

hétfőn a diákok 26,6%-a, kedden 24,5%-uk, míg szerdán 21,1%-uk hiányzott a tanításról. Hozzátette, sok esetben a szülők nem engedték iskolába egészséges gyerekeiket sem, megelőzési céllal, nehogy elkapják a vírust.

„A megbetegedésről konzultáltunk a járási tisztiorvossal, valamint a gyermekeke ellátását szolgáló egészségügyi intézménnyel, mindketten biztosítottak afelől, hogy nem kell pánikot kelteni. A megbetegedések jelei általában 10 napon belül megszűnnek” – fejtette ki az igazgató. Hangsúlyozta, a hiányzó diákok létszáma is azt mutatja, hogy visszaszorulóban van a betegség.

„Pillanatnyilag higiéniai intézkedésekkel, az iskola egyes helyiségeinek fokozott fertőtlenítésével igyekszünk megakadályozni, hogy tovább terjedjen” – szögezte le.

Megkérdeztük az ügyben a Járási Közegészségügyi Hivatal gyermek- és ifjúsági higiéniai részlegének vezetőjét, Misányik Tibort, aki közölte, hogy ez a betegség nem tartozik azok közé, amit kötelesek jelenteni az intézmények, ugyanakkor tudnak róla. Mint mondta, önkormányzati és iskolai hatáskörbe tartozik, hogy a diákok bizonyos létszámának hiányzása esetén bezárják-e néhány napra az intézményt.

„Nincs szó közegészségügyi problémáról, légúti fertőzés ugyanúgy, mint az influenza. Legfontosabb a kézmosás, szellőztetés, valamint hogy a gyerekek maradjanak otthon, amíg meg nem gyógyulnak” – húzta alá.

(SzT)