Kezd betelni a pohár a koalíciós hármas fogatnál Žilinkával kapcsolatban, Kollárék viszont nem látják okát a leváltásának

2022. február 20. - 08:30 | Belföld

Az SaS, a Za ľudí és az OĽaNO koalíciós pártok nem elégedettek Maroš Žilinka főügyész munkájával, és törvénymódosítást is hajlandóak lennének eszközölni a leváltására, a Sme rodina viszont nem látja okát ennek.

Kezd betelni a pohár a koalíciós hármas fogatnál Žilinkával kapcsolatban, Kollárék viszont nem látják okát a leváltásának
Maroš Žilinka (Fotó: TASR)

Milan Vetrák (OĽaNO), a parlament Alkotmányjogi Bizottságának az elnöke szerint nincs programon Žilinka leváltása, de az nem is lenne egyszerű dolog. „Amennyiben a Sme rodina nem lenne a koalícióban, akkor akár egyszerű törvénymódosítással is el lehetne érni, máskülönben ez a fegyelmi eljárás eredményétől függ. A fegyelmi eljárás indítását a köztársasági elnök vagy a parlamenti képviselők háromötöde indítványozhatja, tehát a képviselők általi beadott javaslat jelenleg nem reális“ – mondta Vetrák.

Az OĽaNO fontosabbnak tartja, hogy a Főügyészség elkezdje teljesíteni azokat az ígéreteket, amiket Žilinka a megválasztásakor tett. Vetrák szerint, ha az ügyészség hozzáállása és eredményei nem változnak, a koalíciós partner ellenkezése ellenére a képviselőkben megerősödhet a meggyőződés a vezetőség leváltására. Emellett a köztársasági elnököt is kérdőre lehet vonni azzal kapcsolatban, hogy mennyire elégedett Žilinka munkájával, ugyanis ő volt az, aki kinevezte, így menesztheti is.

A Za ľudí összetett folyamatként tekint a főügyész leváltására, ami a képviselők széleskörű támogatottsága mellett törvényből adódó feltételek teljesülését is megköveteli. „A főügyész legutóbbi túlkapásai kapcsán inkább fegyelmi eljárást lehetne indítani, de ez elsősorban a köztársasági elnök kezében van“ – véli így a párt, amely a demokratikus jogállam veszélyeztetéseként tekintene Žilinka funkcióban maradására. A párt szerint nincs mire várni, ugyanis "Žilinka elárulta a posztját, letiporta a bűnözői rezsim áldozatainak emlékét, a maffia elleni harcban tett lépései pedig ellentmondásosak és károsak".

A párt rendszerszintű megoldást lát a jelenlegi „szovjet modellen működű ügyészség“ átfogó reformjában, hogy az ellensúlyos rendszer megfeleljen a demokrácia és a jogállamiság normáinak. A párt emlékeztet, hogy a terület az igazságügyi minisztérium alá tartozik, ezért mielőbb javaslatot vár tőle.

Alojz Baránik (SaS) rámutatott, az SaS minden politikai jelölt felelősségre vonásának növelése mellett van. Szerinte a főügyész leváltását célzó feltételek megváltoztatása a koalíciós pártok megállapodásán múlik. „Személy szerint azon a véleményen vagyok, hogy meg kell találnunk a módját Maroš Žilinka hivatalából való törvényes eltávolításának“ – tette hozzá.

A Sme rodina szerint Žilinka eddigi tevékenységével egyértelműen bizonyította, hogy számára a törvény betartása a legfontosabb, nem pedig bizonyos média, illetve nyilvánosság követelése szerinti eljárás. „Ez azt jelenti, hogy nem szükséges, hogy távozzon a főügyészi posztról“ – nyilatkozta Linda Tribusová szóvivő.


TASR/para