Kezd Brüsszelre hallgatni a lengyel kormánypárt

Az Európai Bizottság által vitatott bírósági törvények módosítását jelentette be a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS), a párt képviselői egyes, a brüsszeli ajánlások egy részét figyelembe vevő változásokat ismertettek csütörtöki parlamenti sajtóértekezletükön.

Kezd Brüsszelre hallgatni a lengyel kormánypárt
Illusztráció (AP)

A módosításokat a bíróságok szervezetéről szóló, valamint a legfelsőbb bíróságról szóló törvényben hajtanák végre - közölte Marek Ast képviselő. Az elsőként említett, tavaly júliusban elfogadott jogszabályban az eddigihez képest korlátoznák az igazságügyi miniszter szerepét a bírósági elnökök leváltásában, a leváltási folyamatot két fázisra bontanák, és nagyobb beleszólásuk lenne a bírói köröknek.

A legfelsőbb bíróság esetében pedig egyaránt 65 évben határoznák meg a női és a férfi bírák jelenleg különböző nyugdíjkorhatárát. A vonatkozó törvényt tavaly decemberben fogadták el, ennek értelmében a legfelsőbb bíróság női tagjait 60 éves, a férfiakat pedig 65 éves korban nyugdíjazták volna, az államfő viszont a szolgálati idő meghosszabbításáról dönthet az érintettek kérésére.

A nők esetében a 65 éves kor nem lenne kötelező érvényű, ők - a Lengyelországban hatályos általános szabályoknak megfelelően - 60 éves korban is nyugdíjba vonulhatnak, ha így döntenek - részletezte Ast. A képviselő rámutatott: a javasolt módosítás megfelel az Európai Bizottság (EB) elvárásának. A brüsszeli testület szerint ugyanis a különböző nyugdíjkorhatárt rögzítő megoldás sérti az uniós jogot.

MTI