Kezd egyre inkább betelni a pohár az önkormányzatoknál, azonnali kompenzációt követelnek

2022. június 2. - 16:41 | Belföld

A kormányfővel és a pénzügyminiszterrel kívánnak tárgyalni a megyei önkormányzatok arról, hogy az inflációellenes segélyek elfogadása miatti költségvetési hiányt milyen módon fogják kompenzálni.

Kezd egyre inkább betelni a pohár az önkormányzatoknál, azonnali kompenzációt követelnek
Fotó: TASR

A megyei önkormányzatok SK8 nevű szövetsége csütörtökön tartott sajtótájékoztatót Körmöcbányán (Kremnica), amelyen felhívták a figyelmet arra, hogy az alacsonyabb bevételek miatt a megyei önkormányzatoknak több olyan intézkedést kell meghozniuk, amelyek negatívan befolyásolják a működésüket.

Nagyszombat megye elnöke, Jozef Viskupič – aki egyben az SK8 elnöke is – a valaha volt egyik legnehezebbnek minősítette a szövetség csütörtöki ülését. "Szükségünk van arra, hogy a kormány végre elkezdje partnerként kezelni az önkormányzatokat. Ha az állam saját prioritásait akarja finanszírozni és a családokat segíteni akarja, akkor azt saját forrásból kell megtennie" - mondta Viskupič.

Az SK8 Igor Matovič pénzügyminiszterrel és Eduard Heger miniszterelnökkel akar tárgyalni az önkormányzatok kompenzációjáról, amelyek költségvetését negatívan érinti a családoknak szánt inflációellenes segély.

Pozsony megye elnöke, Juraj Droba szerint az inflációellenes csomagról szóló törvény elfogadása azt eredményezi, hogy a régióknak minden fejlesztési tevékenységet vissza kell fogniuk, és csak nagy nehézségek árán működnek majd. A törvénnyel kapcsolatban az SK8, a Szlovákiai Városok Uniója és a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) hétfőn tárgyalni akar az államfővel is. Azt akarják, hogy Čaputová fontolja meg a törvény aláírását, és utalja azt az Alkotmánybírósághoz.

A ZMOS sztrájkkészültségéhez a megyei önkormányzatok is készek csatlakozni.


(TASR)