Kezd elfajulni a helyzet abortuszügyben, életveszélyes fenyegetéseket kapnak mindkét táborban

2021. június 4. - 18:32 | Belföld

Újra fellángolhat az abortuszvita a parlament következő, június 15-én kezdődő ülésén, a kisebb villongások már most is folynak. Anna Záborskát (OĽaNO), az abortuszt hangosan ellenző képviselőnőt durva veréssel fenyegetik, kerekesszékbe juttatnák, de fenyegető leveleket kapnak azok az emberi jogi szervezetek is, amelyek az abortusz jelenlegi szabályozását, a nők saját testükről való döntésének jogát védik.

Kezd elfajulni a helyzet abortuszügyben, életveszélyes fenyegetéseket kapnak mindkét táborban
Fotó: TASR

A képviselők ugyanis újra az abortusz szigorításáról fognak tárgyalni, a tervezetet egy félig már ellenzéki képviselő terjesztette be, de várhatóan több koalíciós képviselőtől is kap majd támogatást.

Čepček újra akcióban

Az abortusz szigorítását, sokak szerint betiltását, jelentő tervezetet Martin Čepček terjesztette be, aki ugyan még az OĽaNO parlamenti képviselője, de Michal Šipoš frakcióvezető szerint gyakorlatilag már nem tartozik a frakciójukba. Február elején felfüggesztették a tagságát 3 hónapra, ami május elején telt le, viszont a frakcióvezető szerint még a júniusi ülésen is érvényes lesz a felfüggesztése.

Čepček májusban azzal vetette ismét észre magát, hogy megszavazta az ellenzék bizalmatlansági javaslatát, amit Mária Kolíková (SaS) igazságügyi miniszter ellen nyújtottak be.

Martin Čepček (középen) Igor Matovič társaságában (Facebook-fotó)

Abortuszszabályozás: szigorú, mint Lengyelországban

Čepček egy, a lengyelországihoz hasonlóan szigorú törvényjavaslatot terjesztett be, amely csak akkor engedélyezné az abortuszt, ha a terhesség az anya életét, egészségét veszélyezteti, a magzatnál súlyos egészségkárosodást állapítanak meg, illetve, ha a terhesség nemi erőszak eredménye.

A javaslat azonban olyan akadályokat gördít az abortusz elvégzése elé ezekben az esetekben is, hogy az sokszor teljesíthetetlen. Az egészségügyi szempontokat két, egymástól független orvosi szakvéleménnyel kellene alátámasztani, az anya esetében a pszichikai nehézségeket nem lehetne figyelembe venni. A nemi erőszak igazolása sem csak "önbevalláson" alapulna:

a nemi erőszak miatt tett feljelentés ügyében indult nyomozást felügyelő ügyésznek kellene igazolnia, hogy hogy valóban történt nemi erőszak.

Ráadásul a törvény lehetővé teszi azt is, hogy az ügyész „lelkiismereti okokra” hivatkozva ne adja ki az igazolást.

A nők helyzetével foglalkozó szervezetek szerint sok esetben már a két orvosi szakvélemény beszerzése is problémát okoz. Nemi erőszak esetén pedig a feljelentés és az azt követő eljárás lefolytatása komoly traumát jelent a nőnek, nem beszélve arról, hogy az abortusz csak a terhesség 12. hetéig végezhető el ebben az esetben is. Kérdés, ennyi idő alatt medddig jut a nyomozás

Záborská most elkésett

Az OĽaNO egésze ugyan nem támogatja Čepček javaslatát, de nem kizárt, hogy egyes képviselői megszavaznák azt. Az abortusz szigorítása legutóbb októberben volt a parlament asztalán, akkor hajszál híján elfogadták Anna Záborská (OĽaNO-KÚ) javaslatát, amely Čepčekénél valamivel enyhébb volt. A 117 voksoló képviselő közül 58 támogatta, vagyis egyetlen szavazat híján akadt el a törvény elfogadása.

Záborská már akkor jelezte, hogy amint lehet, újra benyújtja javaslatát, amit legkorábban 6 hónap elteltével tehetett volna meg.

Most megelőzte őt Martin Čepček, és Záborská már nem tud saját javaslatot beterjeszteni a júniusi ülés előtt.

Ha a képviselők első olvasatban elutasítanák Čepček javaslatát, akkor újabb 6 hónapot kellene várni arra, hogy hasonló tartalmú javaslatot újra be lehessen nyújtani.

Tolószékbe juttatnák Záborskát

Az abortusz szigorítása Záborská legfontosabb témája, és a képviselő a napokban súlyos fenyegetést is kapott miatta, amelyről a Facebook-oldalán posztolt. Egy írógéppel írt levelet kapott, amelyben

az ismeretlen levélíró azzal fenyegeti, hogy ismer olyan férfiakat, akik képesek lennének őt tolószékbe juttatni, ha továbbra is foglalkozni fog az abortusszal.

„A lakcímet már ismerik” – írja a levélíró. „Sajnos így is működik a közélet és a politika Szlovákiában” – írta Záborská a levél mellé. – Az egyet nem értést a modern társadalomban érvekkel, vitában kell kifejezni és a választásokon.”

Az abortusz szigorítása a másik oldalon is szélsőséges reakciókat eredményez, tájékoztatta a Paramétert Peter Wiesenbacher, az Emberi Jogi Intézet igazgatója. „Hasonló fenyegetéseket kapunk minden héten – állítja az igazgató. –

Az ilyen üzenetekhez általában éppen annak a tábornak a vádjait és állításait kapcsolják, amelynek a véleményét Záborská képviselő védi a parlamentben.”

Lengvarský mindent hagyna a régiben

Az abortusz szigorítása több mint másfél évtized után került tavaly napirendre, miután az OĽaNO listáján bejutott szélsőségesen konzervatív képviselők is a kormánykoalícióba kerültek. Az őszi szavazáskor az OĽaNO 27 képviselője, köztük Gyimesi György is Záborská javaslata mellett voksolt. Ők általában a Sme rodinával és az ĽSNS képviselőivel összefogva próbálják szigorítani a jogszabályt.

Vladimír Lengvarský (OĽaNO) egészségügyi miniszter – elődjével Marek Krajčíval szemben – nem támogatja a szigorítást, de nem tervezi a beavatkozásnak a nő testével szemben kíméletesebb elvégzésének bevezetését sem:

nem akarja engedélyezni az úgynevezett abortusztablettát.

A terhességmegszakítás elvégzésének ezt a kíméletesebb módját a szigorítást ellenző képviselők, köztük Jana Bittó Cigániková (SaS) javasolták tavaly, az abortusztörvényről folytatott parlamenti vitában.

1997-től a negyedére csökkent az abortuszok száma

A szigorítás ellenzői azzal érvelnek, hogy törvénnyel nem lehet egy csapásra betiltani az abortuszt, azt – kevésbé ellenőrzött körülmények között – illegálisan továbbra is végeznék, ami még inkább veszélyeztetné a terhes nők életét. A másik lehetőség, hogy a terhes nők külföldön végeztetnék el a terhesség megszakítását. Emellett az is látszik, hogy

az abortuszok száma az utóbbi évtizedekben – szigorítás nélkül is – folyamatosan csökken, az 1997-es 20 830-ról 2020-ra csaknem a negyedére, 5460-ra esett vissza.

- lpj -