Kezdik a konyhai hulladék szelektív gyűjtését Füleken

2021. február 10. - 09:55 | Régió

A 2021-es évtől új kötelessége van az önkormányzatoknak a hulladékgazdálkodás területén. Az eddigi papír-, üveg-, műanyag- és fémhulladék mellett a konyhai hulladék szelektív gyűjtése is elkezdődik. 

Kezdik a konyhai hulladék szelektív gyűjtését Füleken
Illusztrációs fotó

A Közhasznú Szolgáltatások (VPS) igazgatója, Tóth Tibor részletezte, hogy konyhai hulladék alatt a biológiailag lebomló hulladék egy részét értjük, tehát ételmaradékokat, gyümölcshéjakat és egyéb, az ételkészítésnél keletkező hulladékokat, a folyékony alapanyagúakat kivéve.

„Már több hete foglalkozunk ezzel az új kötelességgel. A lebomló hulladék feldolgozása bonyolult folyamat, ezért igyekeztünk a lehető legegyszerűbb megoldást megtalálni az önkormányzat és a lakosok számára is”

– magyarázta az igazgató. A tanácskozások során az a döntés született, hogy a családi házakat kerti komposztálókkal látják el, melyek segítségével minden háztartás maga végezheti el a hulladék feldolgozását.

„A családi házakból azonban továbbra is elszállítjuk a zöld- és kerti hulladékot.” A lakótelepeken élők számára 240 literes barna konténereket fognak kihelyezni.

„Minden háztartás kap majd egy 10 literes kukát, valamint minden hétre egy bele való speciális zsákot, amelybe a háztartások összegyűjthetik a konyhai hulladékaikat. Ezt követően a gyűjtőszigeteken elhelyezett barna konténerekbe helyezhetik azt”

– pontosította az igazgató.

Hozzátette, a lakóházak lakosainak nem kell félniük sem a kellemetlen szagoktól, sem a rágcsálók szaporodásától. „A konyhai hulladékot gyűjtő barna kukákat hetente kétszer fogjuk üríteni, és minden alkalommal fertőtlenítve lesznek.”

Véleménye szerint az önkormányzat kezdő beruházása több százezer euró lesz. „Ez oknál fogva a város a komposztálók és barna hulladéktárolók beszerzésére támogatásért fog folyamodni. Mindemellett a városi komposztáló nem alkalmas e hulladékok feldolgozására, tehát új, speciális technikai eszközök vásárlására is szükség lesz, amely a kiadások legnagyobb részét képzi majd” – tette hozzá.

Mivel az egész folyamat megnöveli a város kiadásait a hulladékgazdálkodás területén, a lakosok számára emelkedni fog a hulladék elszállításáért fizetendő illeték. Január 1-jétől a jelenlegi 27 euróról 33,40 euróra személyenként. A 6,40 eurós emelésből 2,40 euró a drágább hulladéklerakás, 4 euró pedig az új, biológiailag lebomló konyhai hulladék költségeit teszi ki.

A konyhai hulladék gyűjtésére szolgáló rendszert az önkormányzat a napokban kezdi el építeni. A lakosok valószínűleg ősszel érzékelhetik a változásokat, amikor a családi házak megkapják az első komposztálókat. A rendszer véglegesítését 2022-re tervezik.

(mkk)