Kezdődik az elégedetlen gazdák pozsonyi tüntetése

2019. február 19. - 12:32 | Belföld

Az elégedetlen gazdák kedden megérkeztek a fővárosba. A tervezett 960 mezőgazdasági gép helyett 100 darabbal érkeztek. A gazdák megegyeztek a fővárosi önkormányzattal, hogy tizenegy helyen, főleg a tereken lesznek jelen. A tüntetéssel a mezőgazdaság helyzetével való elégedetlenségüket akarják kifejezni. A tüntetés várhatóan csütörtökön (február 21.) este vagy péntek (február 22.) délelőtt ér véget.

Kezdődik az elégedetlen gazdák pozsonyi tüntetése
Fotó: TASR

A város nagyra értékeli, hogy sikerült megegyezniük a gazdákkal, és a követeléseikre nem az utak elállásával fogják felhívni a figyelmet. A magisztrátus szerint azonban ennek ellenére fel kell rá készülni, hogy keddtől péntekig mezőgazdasági gépek fognak közlekedni a városban. A tüntetés a Tyrš rakparton fog összpontosulni.

„Nagyra értékelem, hogy az e heti pozsonyi tüntetéssel nem áll szándékukban közlekedési káoszt előidézni“

– közölte Matúš Vallo, a város polgármestere.

A Mezőgazdászok Kezdeményezésének felhívása nagy visszhangot keltett a gazdák körében, és sokan el akartak jönni, hogy kifejezzék elégedetlenségüket a mezőgazdaság állapotával. Azok a mezőgazdasági gépek azonban, amelyeket bejelentettek, a városi önkormányzat szerint teljesen lebénítanák a várost, amelyben a tüntetéstől függetlenül is komoly közlekedési korlátozások vannak érvényben. A tárgyalások során azonban megegyeztek a gazdákkal, hogy a város közlekedését nem fogják korlátozni, és hogy a tervezettnél kevesebb mezőgazdasági géppel érkeznek a fővárosba.

„Nem állják el az utakat, de kedden 11 helyen találkozhatunk velük a városban: a Prímás téren (Primaciálne námestie), a SZNF téren (Námestie SNP), a Vármegyeház téren (Župné námestie), a Hodža téren (Hodžovo námestie), a Miletičova utcai piacnál, a pozsonyligetfalui (Petržalka) ún. páparéten (pápežská lúka), és más helyeken is” – közölte a TASR-rel Peter Bubla, a város szóvivője.

Az elégedetlen gazdák szerdán (február 20.) a kormány, a Belügyminisztérium és a Földművelésügyi minisztérium képviselőivel akarnak tárgyalni a kisgazdák helyzetéről, az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) működéséről és más témákról. A kezdeményezés közleménye szerint a gazdák birtokrendezést követelnek, továbbá a támogatások felső határértékének megszabását az uniós javaslatnak megfelelően, valamint korrupcióellenes intézkedések bevezetését a mezőgazdaság és az erdőgazdálkodás területén. A pozsonyi találkozón el akarnak fogadtatni egy dokumentumot, amely tartalmazná az egyes problémák megoldására vonatkozó javasolt határidőket.

Peter Pellegrini miniszterelnök a tiltakozó gazdákat meghívta a szerdán esedékes kormányülésre.

"Ezúttal meghívom őket, a szerdai kormányülésre, hogy megfelelő létszámban, maximum 5-7 fővel jöjjenek el a kormányhivatalba, ahol nemcsak előttem, hanem az összes miniszter előtt prezentálhassák a problémáikat"

- nyilatkozta kedden a TASR hírügynökségnek a jelenleg még Izraelben tartózkodó kormányfő, aki bízik abban, hogy konstruktív találkozóra kerül majd sor.

A gazdák képviselői múlt pénteken (február 15.), Kassán találkoztak Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfővel és a rendőrség képviselőivel. „Ha bebizonyosodik, hogy például a mezőgazdasági tárcánál, vagy valamelyik helyi szervezetnél nem úgy működnek a dolgok, ahogy kellene, komoly és határozott személyi intézkedéseket kell tennünk“ – mondta akkor a miniszterelnök.

A tervezett tüntetést Gabriela Matečná (SNS) földművelésügyi miniszter politikai indíttatású tevékenységnek nevezte. Szerinte ugyanis a tüntetés több tagja korábban sikertelenül indult az önkormányzati és a megyei választásokon. Hozzátette: a 2018 áprilisában megfogalmazott, ún. kassai felhívás pontjainak nagy részét már megvalósították.

(TASR/parameter)