Kezdődik az első nagy bírósági tárgyalás Kočnerrel, akár 20 évre is ítélhetik!

2019. július 22. - 08:07 | Belföld

A Markízával szemben benyújtott váltók meghamisításával gyanúsítják Marian Kočnert Pavol Ruskóval együtt. Ez az első nagy bírósági tárgyalás, mely során több éves börtön fenyegeti mindkettőjüket. Konkrétan 12-től 20 évig terjedő.

Kezdődik az első nagy bírósági tárgyalás Kočnerrel, akár 20 évre is ítélhetik!
Pavol Rusko és Marian Kočner

Kočnert és Ruskót értékpapír meghamisításával, illetve a nyomozás akadályozásával gyanúsítják. A váltók beváltása esetén általuk okozható kár eléri a 69 millió eurót.

A per arról szól, Pavol Rusko a Markíza televízió társtulajdonosaként és igazgatójaként 2000-ben írta-e alá azokat a váltókat, amelyeket ma Kočner cége birtokol. Az állítólagos váltók a Markíza és a Kočnerhez köthető Gamatex 1998-as vitájának végére hivatottak pontot tenni. Ez ügyben az 1998-as választások előtt tömegek jártak tüntetni a Markíza elé, hogy megvédjék azt.

A tévétársaság először polgári perekben bizonyította igazát arról, hogy a váltók hamisak, és Rusko azokat évekkel később írta alá. Ezt követően viszont büntetőjogi eljárás indult az ügyben Kočner és Rusko ellen.

Kočnerék verziója szerint Rusko még 2000-ben aláírt négy váltót az említett összegben, és ezek a váltók később Kočner cégéhez (Správa a inkaso zmeniek) kerültek. Rusko a kézjegyével látta el őket, és a polgári pereken igazolta, hogy azokat a váltókat ő állította ki. A Markíza akkori igazgatójaként pedig kezeskedett a cég nevében a váltók kifizetéséért.

A Markíza ugyanakkor a kezdetektől fogva kitart amellett, hogy csalásról van szó, melyben Kočner és Rusko összejátszottak.

Eleinte egyáltalán nem úgy tűnt, hogy Kočner és Rusko nem járhat sikerrel, ugyanis az egyik részperben, a ligetfalui járásbíróságon Zuzana Maruniaková igazat adott nekik egy 6%-os éves kamatozású, 8,3 millió euró értékű váltó ügyében.

Miután azonban bűnügyi nyomozás indult az ügyben, a kereskedelmi eljárásokat leállították.

Több dolog is van, ami a váltók valódisága ellen szól. Az üzletről ugyanis nem hallott sem Matthias Settele jelenlegi, sem Zuzana Ťapáková, Václav Mika és Vladimír Repčík korábbi igazgatók a Markízánál, sőt, még Radka Doehring sem, aki 2000-ig pénzügyi igazgató volt a cégnél.

Talán még erősebb érv, hogy összevetették Rusko hivatalos aláírásait az 1998 és 2001 közötti időszakból maiakkal. Tévés belső dokumentációt, cégjegyzékbeli bejegyzést és szerződéseket vettek alapul, és meglehetősen gyanús, hogy a 2000-es váltókon szereplő aláírás olyan, mint amilyen Ruskóé 2015 után.

További fontos momentum, hogy a váltókról egyetlen említés sem került be a Markíza számvitelébe, emellett amikor Rusko 2000-ben eladta részesedését a cégben, aláírt egy becsületbeli nyilatkozatot arról, hogy nincsenek a céggel szemben olyan követelések, melyek terhelhetik azt a jövőben.

Nemrégiben Peter Tóth egykori SIS-ügynök, akit Kočner újságírók megfigyelésének megszervezésével bízott meg, a rendőrségnek tett vallomásában is említést tett arról, hogy Kočner beszôlt előtte a váltók visszadátumozásáról, és Jaroslav Haščák, a Penta vezére is megemlítette Kočner váltóit az Aktualitynek adott interjújában.

(Denník N)