Kezdődik a kassai R2-es építése, Čaputová és Doležal is megkocogtatták az alapkövét (FOTÓK)

2022. április 25. - 16:10 | Régió

Zuzana Čaputová köztársasági elnök és Andrej Doležal közlekedésügyi miniszter hétfőn megkocogtatták az épülő kassai R2-es gyorsforgalmi út alapkövét.

Kezdődik a kassai R2-es építése, Čaputová és Doležal is megkocogtatták az alapkövét (FOTÓK)
Fotók: TASR (További képekért kattints a fotóra!)

A Kassa, Šaca – Kassaolcsvár (Košické Olšany) R2-es gyorsforgalmi út új, 14 kilométeres szakasza a megyeszékhely délkeleti elkerülőjének a része, és összeköti a D1-es autópályát az R4-es gyorsforgalmi úttal. A tervek szerint 2025-ben készül majd el – jelentette ki Andrej Doležal.

A kassai R2-es építése a tervek szerint 132,6 millió euróba kerül majd, amelyet uniós forrásokból fedeznek.

Az ünnepélyes alapkőletételen jelent volt továbbá a Kassa Megyei Önkormányzat elnöke, Rastislav Trnka, valamint a város polgármestere, Jaroslav Polaček.

A Pozsony-Kassa szakaszt elsőként a magyar fél készítette el: az M30-as autópálya Miskolc és Tornyosnémeti között megépült szakaszát tavaly októberben adták át, amely közvetett módon ugyan, de összekötötte Pozsonyt Kassával.

"Igen, kudarc és szégyen, ez is egy nézőpont. Attól függ, honnan nézzük" - mondta akkor a közlekedési miniszter arra utalva, hogy a magyarok előbb kötötték össze autópályával Pozsonyt és Kassát, mint a szlovákok, de azt is megjegyezte, másik szempontból viszont jó hír, aminek csak örülni lehet.


(TASR)