Kezdődik a tartalékos katonák kiképzése Tőketerebesen

2019. április 1. - 12:26 | Belföld

Hétfőn kezdődik a tartalékos katonák kiképzése a tőketerebesi 21. gépesített zászlóalj gyakorlóterén. Az elkövetkező két hét folyamán főleg a taktikai kiképzésre fektetnek nagy hangsúlyt – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Danka Capaková, a védelmi minisztérium szóvivője.

A tőketerebesi gyakorlótéren kívül a lesti (Lešť) kiképzőközpontban is gyakorlatozni fognak a tartalékosok, majd május 20-tól május 31-ig, utána pedig június 28-tól június 21-ig Rozsnyón, Szereden, valamint a Farkaspetőfalva-Garamszegen (Vlkanova - Hronsek) lévő központban terveznek sugárzás- és vegyvédelmi gyakorlatokat.

A szóvivő tájékoztatása szerint a tartalékosoknak a katonai kiképzés 75 százalékát kell abszolválniuk. 600 euró évi hozzájárulást kapnak, a munkaviszonyban lévők pedig a fizetésük alapján megállapított összeget. Minden résztvevő úti költségét megtérítik. A magánvállalkozóknak is hasonló költségtérítés jár. A védelmi minisztérium a gyakorlat idejére az egészségügyi és a szociális járulék fizetését is átvállalja.

(TASR)