Kezdődnek az ideológiai bajok az egészségügyben, avagy kényszerítsük-e az abortuszt ismét az illegális zónába a vírus miatt

Ardamica Zorán | 2020. április 30. - 16:11 | Vélemény

Ez a víruskorszak sok mindent megnehezít, tele a világunk különféle megkötésekkel, korlátozásokkal és bizony önsanyargatással is.

Kezdődnek az ideológiai bajok az egészségügyben, avagy kényszerítsük-e az abortuszt ismét az illegális zónába a vírus miatt
Fotó: TASR

A másik oldalon viszont – és ezzel pl. a munkájukat vagy a fizetésük egy részét elvesztők az elsők között szembesültek – minden mocsokságra van most egy jó ürügy. Illetve, ha nem mocsokságra, akkor akármire.

Pár napja sajtóhírek okán már az ombudsman asszony is kénytelen volt odaszólni az egészségügyi miniszternek, konkrétan garanciákat kért, nem sok idő elteltével ismét téma az abortusz – ugyanis reagált a tárcavezető.

Történt ugyanis, hogy egyes kórházakban az érvényes szabályzás ellenére olyan indokokkal utasítják el abortuszok elvégzését, amely indokokkal a tervezett műtéteket szokás odázni veszély esetén. Nem vagyok orvos, tehát az ő szempontjaikat csak laikusként tudom értékelni. De laikusként is tudhatja az ember, hogy míg minden műtétnek van rizikója, s ilyenkor tényleg nem ajánlatos csökkenteni (akár műtéttel sem) senki immunitását, ha nem életmentő beavatkozásról van szó, azért a térdprotézis-operáció (bármily fájdalmas a várakozás) vagy a mellnagyobbítás kivárása nem csupán indokolt lehet, hanem éppenséggel lehetséges is.

Viszont művi terhesség-megszakítás esetén 12 hét után már nincs mit tenni, lehet sajnálkozni 2 vagy több tönkretett vagy örökre megnehezített élet fölött.

Ilyen értelemben tehát a miniszter szóvivője által üzent otrombaság a terhes nők egészségvédelméről nettó ürügykeresés, hiszen nem hasonlítható össze az egyéb tervezett és halasztott műtétek mégoly tarka jellegű sokaságával. Kapásból egy pszichiáter megmondhatná, hogy amit ilyenkor megvédenek a nő fizikumában, azt például lelki betegség formájában szinte biztosan elveszítik…

Ugyancsak hadonászhatnánk itt emberi és női jogokkal, meg akár a tárca vezetőjének állítólagos vallási meggyőződésével is – könnyű lenne végeláthatatlan szakmai és ideológiai vitát gerjeszteni - nem teszem. Mindkét félnek van némi igaza.

De én – pusztán személyes véleményem ez – több ürügykeresést látok a tárca oldalán, mint szakmai indokot.

Bizonyára sok kórház nincs ma abban az állapotban, hogy valamilyen típusú műtétet vállaljon. Ezt el lehet fogadni (örülni nem kell neki). Az viszont elfogadhatatlan lenne, ha az ország területén minimum pár mindenki számára elérhető helyen ne teremtené meg az egészségügyi tárca az abortuszok végrehajtásának lehetőségét, mert az már valóban ideologikus jogsértés volna, hiszen a törvény írja elő a határidőt, a törvény szabályozza a jogot. S nem azért, mert a rászoruló nőknek nincs más hobbija, mint küretre járva a saját egészségüket veszélyeztetni…

A ketyegő órák az illegális zónába taszítják az érintetteket, ahol még nagyobb veszélynek lesznek a terhes nők kitéve, tehát ideológia ide, szakmai érvek oda, a korlátozás semmiképpen sem szolgálja a nők egészségét vagy épp immunrendszerének megőrzését – ugye, miniszter úr?