Kézilabda-edzőközpont épül Dunaszerdahelyen, de a vásártéri új sportcsarnok terve sincs mellékvágányon

2023. szeptember 6. - 07:29 | Régió

Nagyszombat megye képviselői egy új, ifjúsági kézilabda-edzőközpont létesítését jelentették be Dunaszerdahelyen, mely a sportgimnázium területén valósulna meg. Megtudtuk ugyanakkor azt is, hogy a városi sport- és rendezvénycsarnok építése sem került mellékvágányra, még idén elkezdődhetnek a munkálatok.

Kézilabda-edzőközpont épül Dunaszerdahelyen, de a vásártéri új sportcsarnok terve sincs mellékvágányon
Forrás: Nagyszombati Kerületi Önkormányzat / Facebook, illetve a szerző

Jozef Viskupič megyeelnök hétfőn az új nagymegyeri diákszálló átadása, kedden pedig a kézilabdacsarnok tervével kapcsolatos bejelentés miatt érkezett a járásba. „Fontos számunkra a sportolási lehetőségek bővítése és a lakosság egészséges életmódja, ezért döntöttünk a kézilabdacsarnok felépítése mellett, hiszen ennek a sportnak nagy hagyományai vannak a városban. Edzőközpontként szolgál majd a diákok számára, és a nyilvánosság is használhatja” – jelentette ki, majd emlékeztetett a megye infrastrukturális fejlesztéseire a sport területén. Idén Dunaszerdahelyen ennek eredménye a szlovák tannyelvű Ladislav Dúbrava Gimnázium új tornaterme is, az előző években pedig az uszoda felújítása vagy a Vámbéry gimi és az építészeti szakközép új sportpályái.

A megyeelnök beszélt arról, hogy a kézilabdacsarnokot illetően hozzávetőlegesen 2 millió eurós költségvetésről van szó, noha jelenleg még csak a tervdokumentáció részleteit tisztázzák, majd azt követően, még az idén kiírják a közbeszerzést a tervdokumentáció megvalósítására. Fél éven belül tisztázódhat, hogy a csarnok egy új épületként valósul meg vagy a meglévő épületek hozzáépítéseként.

Berényi József megyei alelnök azt hangsúlyozta, hogy ez a beruházás az önkormányzaton belüli megegyezés részét képezi, mely arról szól, hogy a megye déli régióiba is ugyanolyan mértékű fejlesztést kezdeményezzenek, mint az északi járásokban. Tudni kell, hogy Senicán már átadták idén a Kereskedelmi Akadémia felújított sportpályáját, ugyanilyen fejlesztés zajlik Nagyszombatban, Pöstyénben és Galgócon is.

Berényi József és Jozef Viskupič (elöl)

Berényi is kiemelte, hogy Dunaszerdahelyen a foci mellett a kézilabdának is nagy hagyományai vannak, és éppen azért döntöttek az utóbbi támogatása mellett, mert a foci infrastrukturális háttere már adott.

Figyelmeztetett viszont arra, hogy a megye csak saját intézményeibe ruházhat be, így adta magát, hogy az általuk fenntartott sportgimnáziumhoz kapcsolódjon a kézilabdacsarnok megépítése. Különösen úgy, hogy a tavaly bajnok HC DAC kézilabdaklub évekkel ezelőtt két csapat összevonásából jött létre, melyek egyike éppen a Sportgimnázium csapata volt.

Üdvözölte a beruházást Szabó László, a sportgimit is magába foglaló Egyesített Iskola igazgatója, aki szerint a beruházás hozzájárult a sportág további fejlődéséhez Dunaszerdahelyen.

A HC DAC klub elnöke, Horváth Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy a városban hiány van sportinfrastruktúrából, és ilyentájt, a szezon kezdetén tulajdonképpen más sportklubokkal küzdenek azért, hogy mindenki használhassa a meglévő városi sportcsarnokot edzésre. Éppen emiatt a nyilvánosság szinte ki is szorult onnét. Amennyiben a most bejelentett kézilabdacsarnok megvalósul, az nagyban segítheti a klub ifjúsági csapatai edzésprogramjának kialakítását.

Horváth Zoltán és Szabó László

„Minden infrastruktúra, ami szélesíti az edzéslehetőségeket, a sport fejlődéséhez járul hozzá a régióban” – szögezte le Horváth.

Az elmúlt időszakban meglehetősen nagy volt a csend a Vásártérre tervezett új sport- és rendezvénycsarnok kapcsán, ami ugyancsak részben a kézilabdaklubot szolgálná ki, éppen ezért ennek a projektnek az állásáról is érdeklődtünk Horváth Zoltánnál.

A városi képviselő-testület 2021 januárjában határozott az új sport- és rendezvénycsarnok megépítéséről a városi szabadidőparkban meglévő jelenlegi kicsi sportcsarnok tőszomszédságában. Az új sportcsarnok a méretei alapján (84 x 66 méter) mintegy fél hektáron (5572 négyzetméteren) terülne el, befogadóképessége pedig a tervek szerint 3351 fő lenne, ezáltal olyan nemzetközi normáknak is megfelel, amelyek miatt eleve oda, a kicsi mellé tervezték. Tulajdonképpen az a városi szabadidőpark egyetlen olyan része, ahol fák is vannak, és ezek eltávolítása többek nemtetszését váltotta ki.

A sportcsarnok megépítésére az állam korábban 2 millió eurós támogatást határozott meg, mivel azonban a megszabott időszakban a támogatás nem került felhasználásra, így a tervdokumentáció több százezres tételét leszámítva a fennmaradó részt visszautalták az államnak – tudtuk meg Horváth Zoltántól, aki egyúttal a sportcsarnok későbbi működtetésére létrehozott városi Aréna DSZ Rt. egyik ügyvezetője is.

Archív felvétel

„Pillanatnyilag a nemzeti jelentőségű sportinfrastruktúra részét képezi a sportcsarnok terve, és mivel folyamatban van a megvalósítása, így elbírálás alatt van a támogatás újbóli megítélése” – szögezte le Horváth.

Hozzátette, az építkezési engedély megvan és folyamatban van a kivitelezőt érintő közbeszerzés előkészítése is. A forrásokat illetően ugyancsak egyeztetések zajlanak, mivel a projekt értéke jóval meghaladja a korábban megítélt támogatást, de további támogatásra pályáztak a Sporttámogatási Alapnál is.

A fakivágásokat illetően elmondta, hogy a város főkertésze készített egy tervet arról, hogy hova mennyi fát ültetnek a kivágandók helyett, és ezek többszöröséről van szó.

Horváth Zoltán hangsúlyozta, reményei szerint a terepmunkák még idén elkezdődhetnek a helyszínen.

(SzT)