Ki az? Ördög és pakol

Ivan Lexa nem fél. Ez egészen biztos.

Ki az? Ördög és pakol
Fotó: TASR

Hiszen saját szájával mondta, amikor leszállt a mexikói gépéről. Miért is kételkednénk a szavában? Nem tart attól, ha eltörlik az amnesztiákat. Neki olyankor pont otthon a helye. Vladimír Mečiar hűséges titkosszolgája azt sajtolta ki magából, hogy nem old kereket. Öntudatos, jogkövető polgár ő a javából és szemtől szemben akarja végigkövetni az esetleges jogi procedúrát. Bármeddig is tartson az.

Meg amúgy is, most érkezett napbarnítottan az aztékok földjéről, volt lehetősége megkukucskálni, milyen a szomszédos Belize felhozatala. Úgy tűnik, nem jött be neki az az ország, amelyikkel nincs kiadatási szerződése Szlovákiának. Karol Mellot is minden bizonnyal meggyűrte a karibi térség, Lexának sem feltétlenül fekszik az ottani klíma.

Feltéve, ha mégis. És akkor csak a bolondját járatja a nagyérdeművel. Hazajött és lódított egy hegyeset. Ördög és pakol. És nem fél, hanem több egész bőröndöt is telecuccol a „nagy maradás” ideje alatt. Jó jöhet a teli pakk, ha be kell rendezkedni az önkéntes belső száműzetésre.

Filozófiai felvetés: ahogy egy, csak a nyelvünkön értő földi a világ összes nyelvét magyarul beszéli, ugyanúgy egy magát világpolgárnak tartó szlovák atyafi mindenhol Szlovákiában érzi magát. Bármerre is kószál. Legyen az Dél-afrikai Köztársaság, Mexikó, Belize vagy Bazin.