Ki fizeti ki a temetést, ha meghal egy menekült Szlovákiában?

2022. május 2. - 10:50 | Régió

Miután több ezer, háború elől menekülő ukrajnai telepedik le Szlovákiában, akik ideiglenes menedékért folyamodnak, felmerül az a kérdés is, hogy a gyakorlatban mi történik, ha valamelyikük meghal Szlovákiában. Sajnos, történt is már ilyen eset.

Ki fizeti ki a temetést, ha meghal egy menekült Szlovákiában?
Illusztráció - Cséfalvay Á. András (archívum)

A Joj TV közölt hírt arról, hogy egy Krivij Rih körzetből menekült család 82 éves tagja nem élte túl a megpróbáltatásokat, Szlovákiában elhunyt. Lánya, Svetlana Fortyenko pedig nem tudta, egyedül mihez kezdjen.

"Erre nem voltam felkészülve. Rosszul lett, három napig feküdt kórházban, aztán meghalt" - mondta a tévének. Szlovákiában 68 eurós segélyt kap, ukrajnai fizetése pedig összesen 70 euró volt. Ebből nem tuta a temetését kifizetni.

Végül a kassai hölgy, aki befogadta a családot, gyűjtést szervezett. Segítséget kértek különböző szervezetektől és temetkezési vállalatoktól. Végül meg tudtak vásárolni egy koporsót, és jelentkezett egy temetkezési vállalat, amely elvállalta ingyen a temetést.

Felkészült ilyen esetekre a Szlovákiai Városok és Falvak Szövetsége (ZMOS) is. Michal Kaliňák szóvivő azt mondta, egy 50 ezer eurós pénzcsomag jóváhagyását javasolták az idei évre, amiből a temetkezéseket fedeznék. Az államnak térítenie kellene a temetkezés költségeit annak az önkormányzatnak, amely azt biztosítja.

Svetlana köszönetet mondott az embereknek, akik hozzájárultak édesanyja szerény temetéséhez. Hozzátette, a család nagy része vélhetően egy idő után visszatér majd Ukrajnába, ám nem szeretné, ha édesanyja sírkő nélkül maradna Szlovákiában.

(Noviny.sk)