"Ki fog bocsánatot kérni a sok hazugságért Kaliňáktól?"

Teszi fel az égető költői kérdést Robert Fico, a Smer szebb napokat is látott elnöke a Hospodárske noviny-nek adott interjújában.

"Ki fog bocsánatot kérni a sok hazugságért Kaliňáktól?"
Robert Fico - Archív felvétel

Fico továbbra is azt hajtogatja, hogy Robert Kaliňák volt Szlovákia eddigi legjobb belügyminisztere, és kíváncsi volna rá, ki fog majd tőle bocsánatot kérni a sok hazugságért, amit borítanak rá minden oldalról.

Az egész vietnami ügyről szerinte ugyanis csak annyit tudni biztosan, hogy a németek orra elől rabolták el a vállalkozót. "Minden más vizsgálat tárgyát képezi. Nem fogok úgy viselkedni, mint az elnök úr vagy az ellenzék, akik rögtön mindent tudnak. Az én személyes véleményem ebben az esetben nem fontos. Feljegyeztem a német nyomozók megállapításait, akik szerint a szlovák kormányt becsaphatták" - magyarázta a volt kormányfő.

Pletykának nevezte, hogy felhívta volna Andrej Kiskát az ügyben, hogy tanácsadóját, Quang Le Hongot, akit szintén összefüggésbe hoztak az emberrablással, nevezze ki vietnami nagykövetté.

A kérdésre, hogy miként szeretné megállítani a Smer politikai rozsdásodását, Fico azt válaszolta, hogy az általa vezetett párt a legsikeresebb Szlovákia történetében.

"Egyszerűen nem lehet mindig győzni. Ennek a pártnak 16 ezer tagja van, és létező struktúrái. Egymás után négy választást nyertünk meg, és arra készülünk, hogy megnyerjük az ötödiket is. Mégis milyen korrózióról beszél? Ha megnézzük például a HZDS-t, mely 1991-ben alakult, hol volt 2002-ben? Gyakorlatilag lecsengett. De vehetjük az SDKÚ-t, szintén hasonló eset. Mögöttünk 20 év aktív politizálás van, 20 év! És még mindig itt vagyunk" - fogalmazott.

A következő választások utáni együttműködésre vonatkozó kérdés kapcsán nem zárta ki szó szerint az ĽSNS és a Sme rodinát sem. Mint mondta, nem akar már jó előre kormányt felállítani. "Önöknek folyton valamiféle Kotlebával van bajuk, engem viszont a Smer helyzete érdekel és a százalékai. Ha itt valami szélsőségességről van szó, akkor szüntessük meg azt a pártot, de én nem vagyok sem a Legfelsőbb, sem az Alkotmánybíróság. Nekem nem kell magyaráznom sem a szlovák állammal, sem a szlovák nemzeti felkeléssel, a fasizmussal, Tisóval vagy a holokauszttal kapcsolatos álláspontomat. Én vagyok az utolsó, akinek magyarázkodnia kellene" - szögezte le.

Fico nem tartja visszalépésnek, hogy kormányfőből egyszerű parlamenti képviselő lett, mivelhogy ő maga mondott le. "Úgy döntöttem, elsőbbségben részesítem a kormánykoalíciót, hogy pozitív és konstruktív dolgokkal foglalkozhassanak, tehát hogy létrejöjjön egy új kormány, új programmal" - fűzte hozzá.

Az elnökválasztás kapcsán Fico azt mondta, hogy minden bizonnyal állítanak saját jelöltet, konkrét nevet azonban nem említett.

(TASR)