"Ki fog holnap tanítani?" - Tanáraikért tüntettek a diákok Budapesten!

2022. szeptember 3. - 07:14 | Külföld

Az oktatás fejlesztéséért, a pedagógusok megbecsüléséért tüntettek diákok, tanárok, baloldali politikusok, ellenzéki aktivisták és civilek pénteken Budapesten.

"Ki fog holnap tanítani?" - Tanáraikért tüntettek a diákok Budapesten!
Fotók: MTI

A "Diákok a tanárokért" Facebook-csoport által jegyzett demonstráció szervezői több kormányzati figyelmet követeltek a közoktatásnak. Sürgették a tanárhiány megoldását, tanítható és tanulható mennyiségű tananyag bevezetését és "élhető iskolát".

A demonstráció résztvevői a Szent István téren gyülekeztek; majd a "Tanárokkal vagyunk!" feliratú molinó mögött elindult a menet. A tüntetők a Zrínyi utca - Széchenyi István tér - Dorottya utca - Vörösmarty tér - Váci utca útvonalon a Fővám térre vonultak.

Eközben a "szabad ország, szabad oktatás", "nincs tanár, nincs jövő", "nincs pénz, nincs tanítás", "fizessétek ki a tanárainkat!", és a "sztrájk alapjog" rigmusokat skandálták.

A vonulók között lehetett látni Szabó Bálint aktivistát, több baloldali politikust, például Karácsony Gergelyt, Márki-Zay Pétert, Lendvai Ildikót, Tordai Bencét, Kunhalmi Ágnest. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a közösségi oldalán élőben közvetítette a rendezvényt.

A tömeg a Kossuth-nótát énekelve megállt az oktatást felügyelő Belügyminisztérium épülete előtt.

A Fővám téren felállított színpadon felszólaló pedagógusok és diákok több állami forrás felhasználását követelték a közoktatás finanszírozására, illetve sztrájkra szólították fel a pedagógusokat és a társadalom szolidaritását kérték az oktatás fejlesztéséért.

Sok tüntető a pedagógusmegmozdulások jelképévé vált kockás inget viselt, illetve kockás inges zászlót lobogtatott. A demonstráció végén a szervezők egy 8x4 méteres kockás inges zászlót függesztettek ki a Szabadság hídra.

(MTI)