Ki hinné, hogy egyetlen leadott fegyverrel sem követtek el bűntényt

2015. szeptember 7. - 12:28 | Belföld

Legalábbis azok közül, amelyeket a legutóbbi fegyveramnesztia során beszolgáltatottak közül már megvizsgáltak.

Ki hinné, hogy egyetlen leadott fegyverrel sem követtek el bűntényt
Fotó: TASR

Marta Fabiánová, a belügyminiszteri iroda sajtóosztálya közölte, hogy a májusban véget ért harmadik fegyveramnesztia során leadott fegyverek 31,2%-át vizsgálták már meg, és ezek közül egyikkel sem követtek el korábban bűntényt.

A harmadik fegyveramnesztia során a legtöbb lőfegyvert egy Kassa megyében élő személy adta le – összesen 64-et. Ez a mostani rekord. A 64-ből 34 revolver, a többi hosszabb csövű fegyver, puska. Nem sokkal maradt el tőle egy Nagyszombat megyei férfi, aki 53 lőfegyvert nyújtott be. Rajtuk kívül egyetlen személy legfeljebb 10-15 regisztrálatlan lőfegyvert adott át a rendőröknek ellenőrzésre.

Tavaly december 1-jén kezdődött, és idén május végén ért véget a harmadik fegyveramnesztia, mely során 3 035 lőfegyvert és 36 326 darab lőszert adtak le a rendőrkapitányságokon.

A három fegyveramnesztia során így már 11 ezer fegyverél járnak. A mostani során a legtöbbet, 453-at a Zsolnai kerületben, a legkevesebbet, 214-et pedig Trencsén megyében adták le. Robert Kaliňák belügyminiszter korábban kijelentette, a fegyveramnesztiáknak is köszönhető, hogy 60%-kal csökkent a fegyverrel elkövetett bűncselekmények száma Szlovákiában.

TASR/para

Címkék: fegyveramnesztia, krimi