Ki jogosult a szülői nyugdíjbónuszra és mekkora lesz az összege? Mutatunk mindent, amit érdemes róla tudni

2022. november 29. - 15:49 | Belföld

Januártól kezdik kifizetni az úgynevezett szülői nyugdíjbónuszt, aminek célja a munkaügyi minisztérium szerint, hogy növelje az idősek életszínvonalát. A Szociális Biztosító legkésőbb jövő év szeptemberéig dönt ennek megítélésének jogosságáról – írja a HN.

Ki jogosult a szülői nyugdíjbónuszra és mekkora lesz az összege? Mutatunk mindent, amit érdemes róla tudni
Illusztráció (Fotó: TASR)

Ez azokra a személyekre vonatkozik majd, akik munkaviszonyban vannak vagy vállalkoznak. Ez alapján a befizetett járulékuk 1,5 százalékát utalhatják át szüleiknek. Átszámítva ez legfeljebb 21,80 eurónak felel meg havonta.

A prémiumot azzal a feltétellel hagyták jóvá, hogy korlátozzák a gyermek bruttó keresetének maximális összegét, amiből a szüleinek járulhat hozzá. A jóváhagyott javaslat a havi bruttó kereset legfeljebb 1,2-szeresével számol.

A szülői nyugdíjbónuszra jogosult lesz minden olyan anya vagy apa, aki öregségi nyugdíjat szed, és olyan gyereket nevelt fel, aki dolgozik, és béréből fizeti a járulékokat a Szociális Biztosítónak. Ez azoknak a személyeknek a szüleire is vonatkozik, akik helyett az állam fizeti a nyugdíjbiztosítást, valamint azokra, akik önkéntes alapon fizetik a nyugdíjbiztosítást. Tehát például külföldön dolgoznak, vagy munkanélküliek, de fizetik a biztosítást.

Ha például a gyerek havi bruttó ezer eurót keres, mindkét szülőjének a nyugdíja 15 euróval emelkedik havonta. Évente így mindkettejük nyugdíja 180 euróval egészül ki. Ez mindenkire vonatkozik függetlenül attól, hogy alkalmazottról, vállalkozóról vagy önkéntes alapú biztosítottról van szó. Ha például a szülőknek két gyerekük van, és mindketten ezer eurót keresnek, a szülők fejenként 360 euróval gazdagodnak évente. A minisztérium mindenkit megnyugtat, hogy a nyugdíjbónusz nincs befolyással a gyerek járulékának, sem a jövőbeni nyugdíjának az összegére.

A szülői nyugdíjbónusz összege egy gyerekre számítva:

A gyerek bruttó havi fizetése euróban Havi bónusz euróban Éves bónusz euróban
646 10 120
800 12 144
1000 15 180
1133 17 204
1200 18 216
1400 21 242
1600 22 264

A munkaügyi minisztérium prioritása, hogy megszüntesse az igazságtalanságot azon szülők nyugdíjának kifizetésében, akik nevelték a gyerekeiket, és erre az időszakra csökkentett összegű nyugdíjat kapnak.

A folyósításhoz nem kell sem kérvényt, sem nyilatkozatot benyújtani, automatikusan utalják. A Szociális Biztosító jövőre egyszerre fizeti ki, 2024-ben pedig havonta.

Megtörténhet viszont az is, hogy a gyerek megtagadja a szülői nyugdíjbónusz kifizetését a szüleinek. Erről jövő év február 28-ig értesítenie kell a Szociális Biztosítót.


(hnonline.sk)