Ki szeretne a Jindřichův Hradec-i utcában lakni Dunaszerdahelyen?

2022. július 6. - 08:44 | Régió

Testvérvárosairól és helyi kötődésű, nevezetes személyekről is neveznek el új utcákat Dunaszerdahelyen. Így alakul, hogy Dunaszerdahely cseh testvérvárosának nem épp könnyedén helyesírandó nevét is meg kell majd tanulniuk az oda költözőknek.

Ki szeretne a Jindřichův Hradec-i utcában lakni Dunaszerdahelyen?
Fotó: Cséfalvay Á. András

A képviselő-testület legutóbbi ülésén határozott a város északkeleti határában, illetve az Adyparkként számon tartott negyedben gombamód szaporodó új utcák elnevezéséről. Előbbi a Kisudvarnoki út, illetve a Galántai út közti szakaszt jelöli, mely utat egyébként már Szent Péter útként ismerhetünk Dunaszerdahelyen. A Kisudvarnoki út felől haladva a Szent Péter út mentén, a magánovinál már neveztek el két utcát Dunaszerdahely egy-egy testvérvárosáról, így alakult, hogy Beregszászi (Ukrajna) és Zentai (Szerbia) utcája már van a városnak. (A környék lakóinak petícióját egy magasabb lakóház építése ellen szintén legutóbb tárgyalta a testület.)

Ha viszont még tovább haladunk, a még be nem épített területen már kialakított utcácskák most kapnak új nevet. A Beregszászi után a következő bekötőút a Székelyudvarhelyi utca lesz, majd máris megérkezünk a Jindřichův Hradec-i utcához. E két utcát az átkötőúton kívül a Gödöllői, illetve a Győri utca köti majd össze, míg a Győri utcából induló zsákutcák az erdősáv felé a Szabadkai, illetve Fehérvári utca neveket kapták.

Új utcaneveket kaptak az Ady utca mellékutcái is, ezeket Dunaszerdahely híres szülöttjeiről vagy a városhoz kötődő személyiségekről neveztek el. Az Adyval párhuzamos utca, az Adypark másik oldalán például Janovits Ödön (1903-1988) esperesről kapja nevét. Ő nem Dunaszerdahelyen született, de itt szolgált, 1942-től plébánosként, és neki köszönhető, hogy a dunaszerdahelyi roma lakosok egy része megmenekült a deportálástól. Ezt követően Dunaszerdahelyen szolgált és élt egészen 1988-as haláláig.

A Szövetkezeti utca felől az első bekötőutcát Vázsonyi Józsefről (1847–1923) nevezik el. Vázsonyi ugyancsak dunaszerdahelyi plébános volt, a város díszpolgára, és a Csallóköz c. keresztény társadalmi, szövetkezeti és szépirodalmi hetilap alapítója.

A következő utca Luzsicza Lajos (1920-2005) festőművészé, grafikusé, aki az 1994-ben megalapított Kortárs Magyar Galéria megálmodója. A harmadik bekötőutca pedig Makovecz Imre (1935-2011) Kossuth- és Ybl Miklós-díjas magyar építész, a magyar organikus építészet megteremtője nevét kapja, akinek nevéhez több helyi épület, például a városháza vagy a Szent György-templom körüli tér megtervezése is fűződik.

(SzT)