Ki tudná jobban megérteni Ukrajna megpróbáltatásait, mint Szlovákia?

2022. augusztus 19. - 14:52 | Belföld

Szlovákia ma szabadon és önállóan dönt a jövőjéről. Lehetőségünk van rá, és kötelességünk is úgy cselekedni, hogy ne ismétlődjön meg 1968 augusztusának drámája – jelentette ki az 1968-as bevonulás 54. évfordulóján tartott megemlékezésen Zuzana Čaputová államfő a pozsonyi Komenský Egyetem falán elhelyezett emléktáblánál.

Ki tudná jobban megérteni Ukrajna megpróbáltatásait, mint Szlovákia?
Fotó: TASR

„Masszív propagandával, hazugságokkal, gyűlölködéssel nézünk most szembe, a lakosságot két ellenséges táborra akarják osztani. Ugyanakkor sorsunk a saját kezünkben van. Lehetőségünk van rá, és kötelességünk is úgy cselekedni, hogy ne ismétlődjön meg 1968 augusztusának drámája. Ez ma 1968 üzenete” – jelentette ki az államfő.

Čaputová leszögezte, Szlovákia ma szabadon és önállóan dönt a jövőjéről. „Már nem kétpólusú világban élünk, mint 1968-ban, amikor a vasfüggöny túloldalán levő országok nem segíthettek nekünk. Egy nemzetközi demokratikus közösség tagjává váltunk, amely segíti a megtámadott Ukrajnát” – mondta a köztársasági elnök, hozzátéve, ki tudná jobban megérteni Ukrajna megpróbáltatásait, mint egy olyan ország, ahol fegyverek és tankok árnyékában hajtották végre a normalizációt.

Az államfő fontosnak tartja, hogy megemlékezzünk a megszállásról és annak minden áldozatáról. „Ma is itt élnek közöttünk azok, akiknek sorsát meghatározta 68 augusztusa és az azt követő normalizáció” – jegyezte meg, és hozzáfűzte, hogy az ukrajnai történések ismeretében az 1968-as események lehetséges aktuális fenyegetésként tűnnek fel.

TASR

Címkék: Zuzana Čaputová, 1968