Kiakadt az ellenzék az MKP-ra, mert Farkasék a Smerrel kötöttek üzletet

Nem született ellenzéki jobboldali koalíció a Nyitra Megyei Önkormányzatban, miután a Magyar Közösség Pártjának (MKP) képviselői Milan Belica elnöknél kialkudtak maguknak egy alelnöki posztot, és a közgyűlés első összejövetelén a Smer-SNS-Híd koalíció javaslatait támogatták.

Kiakadt az ellenzék az MKP-ra, mert Farkasék a Smerrel kötöttek üzletet
Farkas Iván (Fotó: TASR)

A múlt novemberi megyeelnöki választást Nyitra megyében Milan Belica (Smer-SNS-Híd) nyerte, ám az 54 tagú képviselőtestületben esély volt arra, hogy 34 taggal többségbe kerüljön egy ellenzéki koalíció.

Rossz előjel volt azonban az ellenzéki összefogás - SaS, KDH, OĽaNO, NOVA, Šanca, OKS -, a független képviselők és az MKP részvételével tervezett koalíció szempontjából, amikor Menyhárt József két hete így nyilatkozott portálunknak a Nyitra megyei helyzetről:

"Pártunk kerületi szerve elhatárolódott a Smerrel való együttműködéstől. Az viszont elképzelhető, hogy egy alelnöki pozíciót kiboltolunk magunknak."

Nem egyértelmű, hogyan lehet egyszerre elhatárolódni és "boltolni", mindenesetre a politikai üzlet hétfőn megvalósult: Csenger Tibor személyében a déli régió fejlesztéséért és a nemzeti kisebbségekért felelős, MKP-s megyei alelnökkel is gazdagotott az önkormányzat.

A magukat a Smer-SNS-Híd koalícióval szemben meghatározó jobboldali pártok képviselői azonnal csalódottságuknak adtak hangot az MKP döntése kapcsán.

"Tudomásul vesszük az MKP koalícióját a Smerrel, melynek létrejöttét több szavazás is bebizonyította. Az ő politikai döntésük, hogy a hozzájuk közelebb álló értékrenddel bíró pártokkal történő együttműködés helyett a Smert választották. Talán olyan ajánlatokat kaptak, amivel mi nem tudtunk versenyezni"

- nyilatkozta a TASR hírügynökségnek Daniel Balko, a jobboldali összefogás képviselője. Nem titkolta csalódottságát független Peter Oremus sem, aki novemberben megyefőnökjelöltként is indult Belica és a Smer-SNS-Híd koalíciója ellen.

Oremus szerint a smeresek átcsalogatták magukhoz az MKP-sokat, akiket több olyan független képviselő is követett, akik korábban ellenzékinek hirdették magukat.

"Egyszerűen azt mondták, hogy ők a kormánykoalícióban akarnak lenni. A polgárok ezek után majd eldöntik, kikre szavaznak legközelebb. Azokra, akik kimondottan csak a saját érdekeiket nézik, vagy azokra, akik tartják magukat az elveikhez"

- vonta le a tanulságot az MKP döntéséből Peter Oremus.

Az MKP alelnöke, a Nyitra megyei MKP-frakció első embereként is tevékenykedő Farkas Iván minden történés ellenére tagadja, hogy párttársaival koalícióra léptek volna a Smerrel. Elmondása szerint "középső, centrista" pozíciót foglaltak el a képvselőtestületben.

"Nem lépünk koalícióba senkivel sem, ám szoros együttműködést kívánunk létrehozni a megye elnökével és a megyei hivatallal, hogy az előző évekhez mérten még több eredményt tudjuk felmutatni, még több beruházást tudjunk megvalósítani Nyitra megye déli járásaiban"

- áll Farkas keddi közleményében, melyben felsorolja azt is, mit sikerült "kiboltolniuk" Nyitra megyében:

• megyei alelnököt Csenger Tibor személyében

• három MKP-s tagot a tizenkét tagú megyei tanácsban

• tízből két megyei bizottság elnöki posztját (egészségügyi - Viola Miklós, idegenforgalmi - Orosz Örs)

"Választóink, a Nyitra megye déli járásaiban élők érdekében és Nyitra megye déli régiói érdekében kívánjuk meghozni döntéseinket" - magyarázta az MKP alelnöke.

(db)