Kiállt Lukasenka ellen, aztán lemondott Fehéroroszország szlovákiai nagykövete

2020. augusztus 18. - 12:00 | Belföld

Igor Lescsenya, Fehéroroszország szlovákiai nagykövete, aki a hétvégén szolidaritást vállalt az Aljakszandr Lukasenka elnök újbóli megválasztása ellen tüntetőkkel, kérvényezte a felmentését.

Kiállt Lukasenka ellen, aztán lemondott Fehéroroszország szlovákiai nagykövete
Igor Lescsenya, Fehéroroszország leköszönő szlovákiai nagykövete (Fotó: tut.by)

„Valóban kérvényeztem a felmentésemet. Ez a lépés logikus, hiszen a jelenlegi elnök nevezett ki a nagykövetség élére, és azt várták, hogy az általa meghatározott politikai irányvonalat fogom követni. A minszki külügyminisztérium úgy véli, az állásfoglalásommal túlléptem a megszabott keretet”

– nyilatkozta a hírportálnak Lescsenya, a fehérorosz elnök volt tanácsadója.

A fehérorosz külügyminisztérium a reakciójában kifejtette, hogy egy megbízott nagykövetet ugyanaz a személy ment fel a hivatalából, aki kinevezte őt, vagyis az államfő. Ez érvényes akkor is, ha az illető maga kérvényezi a felmentését. Egyelőre az elnök nem írta alá a vonatkozó határozatot, tájékoztatott a Tut.by portál.

Igor Lescsenya, Fehéroroszország pozsonyi nagykövete és az elnök korábbi segítője egy vasárnap (augusztus 16.) közzétett videoüzenetben támogatásáról és szolidaritásáról biztosította azokat a fehérorosz állampolgárokat, akik az elnökválasztás után részt vettek a békés tüntetéseken. „Ahogy minden fehéroroszt, engem is sokkoltak a polgártársaim megkínzásáról és megveréséről szóló történetek” – fűzte hozzá a diplomata.

Igor Lescsenya 1994 óta dolgozott a fehéroroszországi külügyminisztériumnál. Több országban is működött nagykövetként. 2002 és 2006 között Aljakszandr Lukasenka elnök külpolitikai és külgazdasági ügyekért felelős tanácsadója volt. 2016 óta Fehéroroszország szlovákiai nagykövete.

(TASR)