Kiárusítás mindenütt! Az üzletek óriási akciók mellett is rengeteget keresnek

Az újévi kiárusítások egyesek számára olyanok, mint a második karácsony. Mindenhol hatalmas akciókkal várják az embereket – néha már el sem akarjuk hinni, hogy ekkora árengedményt is megengedhetnek maguknak az üzletek.

A januári kiárusításokban leggyakrabban öltözéket vásárolnak az emberek. Az üzleteknek ez valóságos aranybánya még akkor is, ha a nadrágokat 10, míg a rövid ujjúkat 5 euróért árulják.

Robert Němec marketingszakértő szerint, ha az üzletek nem csak a ruhák árusítását, de azok elkészítését is biztosítják, akár 95 százalékos különbözetet is termelhetnek. Például, ha egy kabát 100 euróba kerül az üzletben, könnyen lehet, hogy a gyártási kiadásokra csupán 5 eurót fordítottak. Az üzletláncok így valóban hatalmas árengedményeket engedhetnek meg maguknak.

Hasonló a helyzet a kozmetikai termékeknél: itt az üzletek 70 százalékos különbözetet alakíthatnak ki.

A szakértő szerint az online áruházakban az elektronikai eszközöket megközelítőleg 20 százalékos különbözettel értékesíthetik. Az üzletek képtelenek 10 százaléknál nagyobb árengedményt kínálni, ellenkező esetben esélyük sem lenne a túlélésre.

Němec szerint ha az üzletekben magas árakat látunk, az agyunkban aktiválódik a fájdalomért felelős központ. Az akciók így orvosságként hatnak a „fájdalmainkra“. Emellett a vásárlók imádják, ha valamit ingyen kaphatnak meg: ilyen például, mikor kettő vásárlása esetén a harmadikat ajándékba kapjuk. Az online áruházak is kihasználják ezt a módszert, például úgy, hogy egy bizonyos összeg vásárlása esetén ingyen számítják fel a postaköltségeket. 

aktuality.sk/para