Kibírna egy teljes éjszakát az utcán, pár fokban? – Érsekújvárban rámutattak, mit élnek át a hajléktalanok nap mint nap (FOTÓK)

2023. november 24. - 08:00 | Régió

Az Éjszaka az utcán kezdeményezéshez első alkalommal Érsekújvár is csatlakozott: november 23-i a Kompas Közösségi Központ kertjében, az utcán töltötték az éjszakát, hogy rámutassanak a hajléktalanok és a mélyszegénységben élők riasztó helyzetére Szlovákiában.

Kibírna egy teljes éjszakát az utcán, pár fokban? – Érsekújvárban rámutattak, mit élnek át a hajléktalanok nap mint nap (FOTÓK)
Fotók: Cséfalvay Á. András (További képekért kattints a fotóra!)

"Egy éjszakára adja fel otthona kényelmét, aludjon az utcán, és hívja fel a figyelmet a hajléktalanok és a mélyszegénységben élők riasztó helyzetére Szlovákiában. Az országban több mint 70 ezren élnek az utcákon, további hozzávetőleg 890 ezren élnek a szegénység vagy a társadalmi kirekesztettség határán. A szegénység elmélyülése súlyos probléma, amelyet rendszerszintű intézkedésekkel kell megoldani" – mutattak rá a szervezők.

A Kompas Közösségi Központnak köszönhetően Érsekújvár első alkalommal csatlakozott az Éjszaka az utcán kezdeményezéshez, amely már 10 éve hívja fel a figyelmet a szabad ég alatt élőkre.

Érsekújvárban is sokan élnek olyanok, akiknek a szabad ég alatt kell túlélniük a telet. A megmozdulás résztvevői hálózsákokkal, takarókkal, meleg ruhákkal felkészülve várták az éjszakát. A közösen eltöltött estét a Túlava čitáreň tagjai felolvasással támogatták, az utcai életet jól ismerő ember által írt könyvből hangzott el egy részlet. Akadtak olyanok is, akik csak a felolvasásra érkeztek, nem aludtak kint, de ezzel is támogatták a kezdeményezést.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet adatai szerint 2-3 Celsius-fok volt éjszaka. A rendezvény egy nagy sátorban zajlott, éjszakára öten maradtak, köztük egy hajléktalan is.

"Mi azzal a tudattal fekszünk le, hogy egy éjszakát kell csak kibírni, holnap megyünk haza. De aki az utcán lakik, arra ez vár minden nap" –mondta érdeklődésünkre László, az egyik önkéntes.

Gabriel, az egyik szervező igyekezett pozitívan hozzáállni az előtte álló "megmérettetéshez": "Remélem, a kint töltött éjszaka akkora élmény lesz számomra, mint azok a nyaralások, amikről még évek múlva is mesél az ember a barátainak" – fogalmazott.

A cél az volt, hogy felhívják a figyelmet, a társadalmunkban a legkiszolgáltatottabb csoportok védelmét prioritásként kell kezelni.


(CsA, fl)