Kibírnánk, ha az oroszok leállítanák a gázt

2016. november 8. - 13:34 | Belföld

A Szlovák Gázművek (SPP) minden ügyfelének garantálja a téli gázellátást még abban az esetben is, ha valamilyen oknál fogva teljesen leállna az orosz gáz importja.

Kibírnánk, ha az oroszok leállítanák a gázt
Fotó: TASR/AP

"A téli hónapok során jelentősen megnövekszik a gázfogyasztás, ezért folyamatosan figyeljük az aktuális helyzetet, több forgatókönyvre is fel vagyunk készülve. Jelenleg az orosz Gazprom Export teljes mértékben teljesíti a szerződésbe foglalt gázmennyiség szállítását" - nyilatkozta Štefan Šabík, az SPP vezérigazgatója.

Az SPP több intézkedést is foganatosított, hogy elkerülje krízishelyzetek kialakulását. Tartalékai a maximumon vannak, ez 1,3 milliárd köbméter gázt jelent. Amenyiben az orosz gáz leállna, a tartalékokat is fel tudnák használni, illetve szükség esetén az E.ON Commodities jóvoltából a nyugat-európai országokból is tudnak gázhoz jutni.

2009-ben volt utoljára krízis

Az első és egyelőre az utolsó szlovákiai gázkrízis 2009-ben volt, amikor Moszkva és Kijev között konfliktus alakult ki, és az oroszok több mint két hétre teljesen leállították a gázszállítást (Szlovákiába Ukrajnán keresztül érkezik az orosz gáz).

2014 óta az SPP egyedüli részvényese az állam. A cég 2012 óta áramszolgáltatást is gyakorol, jelenleg országszerte több mint 1,3 millió ügyféllel rendelkezik.

(para/sita)