Kibökte az államfő a kötelező oltásról azt, amiről a politikusok félnek beszélni

2021. november 29. - 15:56 | Külföld

Szlovákia korábbi három köztársasági elnöke után hétfőn a visegrádi csoport (V4) államfői fordultak azzal a kéréssel a polgárokhoz, hogy vegyék fel a koronavírus elleni oltást. A csehek elnöke covidos, talán ezért is nyilatkozott a legérthetőbben.

Kibökte az államfő a kötelező oltásról azt, amiről a politikusok félnek beszélni
Zeman covidos, csak virtuálisan vett részt a tanácskozáson (Fotó: MTI)

Budapesten, a Szépművészeti Múzeumban tartották a V4-ek államfői találkozóját, ahol a menekültkérdés mellett leginkább a világjárvány kérdésével foglalkoztak. Az eseményen a házigazdán, Áder Jánoson kívül csupán Andrzej Duda lengyel és Zuzana Čaputová szlovák elnök vett részt, tekitve, hogy Miloš Zeman cseh államfő koronavírusos, és a betegsége miatt otthon maradt. Ettől még online folyamatosan részese volt a megbeszélésnek.

A beszámolók szerint a V4-es államfők közös nyilatkozatban hívták fel a figyelmet arra, hogy aki eddig nem oltatta be magát, tegye meg, mert az oltás az egyetlen valódi védelem a járvánnyal szemben. Áder arról is beszélt, hogy

mind a négy országban ugyanazokkal a gondokkal küszködnek, a felnőtt lakosság egy jelentős része ugyanis még mindig "nem hajlandó beoltatni magát", minden figyelmeztetés, "minden a józan észre apelláló érv ellenére" sem.

A karanténba zárt Zeman ennél is tovább ment. A közösségi oldalára felrakott poszt szerint a visegrádi együttműködés országaiban fontolóra kellene venni a covid elleni kötelező oltást, mert szerinte ez jelenti az egyetlen kiutat a válságból.

Zeman azt is hozzátette, hogy minden politikus fél kimondani, hogy a kötelező oltás az egyetlen megoldás, mert attól tartanának, hogy vesztenének a népszerűségükből. "Én viszont ezt megtehetem, mert tíz esztendő után lejár az elnöki megbízatásom". Zeman nem csupán ezért hirdetheti hitelesen az oltás fontosságát. A 77 éves politikus már egy ideje súlyos beteg, állítólag májzsugorodásban szenved, de mivel korábban megkapta a védőoltást, a vírus nem okozott nála komolyabb tüneteket.

Čaputová a budapesti eseményen nem beszélt az oltások kötelezővé tételről, ahogy Áder szerint a magyar kormány sem tervezi azt. A szlovák elnök ugyanakkor elmondta, az egyedüli és

a legjobb stratégiaként tekint a vakcinázásra, hogy elkerüljük a súlyos betegséget.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a múlt héten pozitív lett a koronavírustesztje a cseh államfőnek, és a prágai Központi Katonai Kórházba szállították. Azóta viszont már kiengedték, és vasárnap egy üvegkalitkába zárva ki is nevezte az új cseh kormányfőt.

(sp)