Kiborította a szlovák minisztert Kövér csallóközi látogatása: "Több tiszteletet Szlovákiának!

2021. augusztus 4. - 15:00 | Belföld

Az a módszer, ahogy Magyarország legfőbb képviselői folyamatosan megnyitják a történelmi kérdéseket, szembemegy Magyarország azon deklarált igyekezetével, amely szerint igyekeznek jó bilaterális kapcsolatot ápolni Szlovákiával.

Kiborította a szlovák minisztert Kövér csallóközi látogatása: "Több tiszteletet Szlovákiának!
Kövér László magyar házelnök a somorjai emlékműavatáson (Fotó: Szinghoffer Mátyás)

Legalábbis így véli Ivan Korčok (SaS) szlovák külügyminiszter, aki kifogásolja Kövér László (Fidesz), a magyar Országgyűlés elnökének hétfői (augusztus 2.), somorjai (Dunaszerdahelyi járás) látogatását. Kövér a hét elején egy kitelepítési emlékmű felavatásán vett részt a csallóközi városban.

"Csalódott vagyok amiatt, hogy Budapestről állandóan üzeneteket és kioktatást kapunk a közös történelmünkkel kapcsolatban. Határozottan elutasítom azt, hogy Magyarország második legfőbb közjogi méltósága szükségét érzi, hogy Szlovákiában prezentálja a saját történelemolvasatát"

- jelentette ki szerdán (augusztus 4.) Ivan Korčok.

Ivan Korčok külügyminiszter (Fotó: TASR)

A külügyminiszter megjegyezte, hogy a Szlovák Köztársaság képviselőinek is lehetőségük van arra, hogy kifejtsék álláspontjukat a múlttal, Magyarország történelmi feladataival kapcsolatban.

"Ennek ellenére ezt nem tesszük meg, és főként nem tesszük ezt Magyarország területén szervezett rendezvényeken. A Magyarország iránti tiszteletből nem tesszük ezt, de azért sem, mert a háború utáni elrendeződés egyszer és mindenkorra lezárt téma, kapcsolatainkat pedig a jelenre és a jövőre akarjuk fordítani. Ennek része a mai békés együttélés a magyar nemzetiségű polgártársainkkal"

- magyarázta álláspontját Korčok.

A szlovák külügyminiszter egyúttal felszólította a magyar állam képviselőit, hogy "mérlegeljék szavaikat, ne zavarják meg a békét, és tartsák tiszteletben a Szlovák Köztársaságot mint egyenértékű partnert.

Elmaradt bocsánatkérést sérelmezett

Kövér László somorjai beszédében bocsánatkérést és elégtételadást követelt a II. világháborút követő kitelepítések miatt.

"A magyarság nem bocsáthatta meg az ellene elkövetett bűnöket, mert a mai napig nem kértek bocsánatot tőle. A jogfosztás megaláztatás és szülőföldről való elűzetés a mai napig lezáratlan történet az emlékezetünkben és nyílt seb a lelkünkben. A magyarok és szlovákok közös keresztény hite és közép-európai sorsközössége, valamint államaink érdekközössége mindannyiunkat arra kötelez, hogy a 20. századi közös történelmünk nyílt sebeit a 21. században begyógyítsuk"

- mondta a magyar Országgyűlés házelnöke a hétfői emlékműavatáson.

Kollárnak sem tetszik Kövér látogatása

A szlovák parlament elnöke is reagált a külügyminiszter szavaira, és kijelentette: egyetért Korčok Kövér Lászlót bíráló kritikájával. Kollár szintén mérsékeltségre szólította fel Magyarország képviselőit, és szóvivője szerint negatívan szemléli azokat a kijelentéseket, amelyeket Kövér Somorján hangoztatott.

"Nagyon örülnék, ha a magyar oldal mértékletes volna ezekben a témákban, mint a Szlovák Köztársaság. Magyarország a stratégiai partnerünk, a kölcsönös tisztelet és megbecsülés elengedhetetlen a két ország jó kapcsolatainak megtartásához"

- áll Boris Kollár közleményében.

(parameter)