Kicserélte már a rózsaszín jogosítványát? Magas büntetést kockáztat, ha januártól is ezt mutatja fel a rendőrnek

2023. szeptember 26. - 13:07 | Belföld

December 31-én letelik a rózsaszín jogosítványok érvényessége, amit jelenleg 319 ezren használnak Szlovákiában. Ha valaki az említett dátumig nem igényel új jogosítványt, magas büntetést kockáztat.

Kicserélte már a rózsaszín jogosítványát? Magas büntetést kockáztat, ha januártól is ezt mutatja fel a rendőrnek
Fotó: TASR

33-tól 100 euróig terjedő bírságra számíthat, ha valaki 2024. január 1-től a rózsaszín jogosítványt mutatja fel a rendőrnek közúti ellenőrzés során. A rózsaszínű jogosítványokat 2004-ig adták ki Szlovákiában, érvényességük pedig az idei év végén lejár. Ez azt jelenti, hogy december 31-ig az új, biometrikus adatokkal rendelkező igazolványra kell kicserélniük.

A rendőrség figyelmezteti a sofőröket, hogy a jogosítvány cseréjét ne hagyják utolsó pillanatra. Új jogosítványt a rendőrség bármelyik okmányirodájában kérvényezni lehet, ahol aztán az öreg, rózsaszín dokumentumot le kell adni. Szlovákiában jelenleg is több mint 319 ezer sofőr rendelkezik a régi típusú jogosítvánnyal, és minél inkább rövidül az idő, annál hosszabb sorokra lehet számítani az intézkedések során.

Az új igazolványért 6,50 eurót kell fizetni, és kb. 30 napot kell rá várni. Ha viszont valaki azt szeretné, hogy két napon belül kézhez kapja az iratot, akkor 26 eurót kell letennie az asztalra. A rendőrség szerint a 65 év felettieknek nem kell ezt a járulékot kifizetniük abban az esetben, ha orvosi igazolást tudnak felmutatni arról, hogy alkalmasak járművezetésre.


(Čas.sk)


VÁLASZTÁSI INTERJÚK: Új epizód minden nap 18:00-kor a Paraméteren - egészen szeptember 27-ig!

Eddigi adásaink: