Kicsi az esélye annak, hogy Jozef Roháč szlovákiai börtönben akarja tölteni a büntetését

2018. december 11. - 16:43 | Belföld

Kicsi a valószínűsége, hogy Jozef Roháč Szlovákiában töltené le az életfogytiglani börtönbüntetését, ehhez ugyanis saját magának kellene kérvényeznie az áthelyezést.

Kicsi az esélye annak, hogy Jozef Roháč szlovákiai börtönben akarja tölteni a büntetését
Fotó: TASR

Az Igazságügyi Minisztérium sajtóosztálya szerint a minisztérium nem kérvényezheti Roháč kiadatását, mivel a büntetőeljárás Magyarországon és Szlovákiában is lezárult.

Roháč, mint az várható volt, nem kívánt részt venni a Legfelsőbb Bíróság hétfői tárgyalásán, írásos engedélyt adott Dušan Daňovýnak, a védőügyvédjének, hogy a jelenléte nélkül tárgyaljanak. Daňový telefonon tartja a kapcsolatot a védencével, így derült ki az is, hogy Roháč nem akar részt venni a tárgyaláson.

Roháč novemberben sem kívánt részt venni a tárgyaláson, akkor azonban a Legfelsőbb Bíróság nem hozhatott ítéletet, mert nem kapták meg a dokumentumot, amely igazolta volna, hogy az elítéltet tájékoztatták a tárgyalásról. Tavaly áprilisban az elsőfokú Speciális Büntetőbíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a maffiagyilkosságok ügyében, Roháč azonban tagadja a bűnösségét.

Róbert Lališ, más néven Kýbel, a Sýkora-klán vezetője 2018 júniusában életfogytiglani börtönbüntetést kapott, ahogy a klán másik tagja, Ivan Cuper, azaz Vinco-Vincko is. A bűnbanda következő magas beosztású tagja, Martin Bihári, akit Orosz (Rus) néven ismertek, 23 évet kapott, mivel beismerte bűnét. Alojz Kromkát a bíróság bűnösnek találta, de elállt a büntetéstől, mivel az érintett már életfogytiglani börtönbüntetését tölti.

2016 márciusában a budapesti bíróság közös eljárásban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte Roháčot az 1988-as Aranykéz utcai robbantás és két, 1998-ban, Budapesten történt gyilkosság miatt. Roháč azóta több különböző börtönben, illetve büntetés-végrehajtási intézetben volt.

A Sýkora-klánt és Roháčot hat gyilkossággal vádolták, melyeket 1998-ban és 1999-ben követtek el. A vád szerint meggyilkolták Eduard és Robert Diničet, Roman Deákot, Alojz Házyt, Daler Hlavačkát és Miloš Piliart, ezen kívül bűnszervezet alapítása, működtetése és támogatása volt a vád.

TASR

Címkék: Jozef Roháč