Kicsik és nagyok együtt kerekezték körbe Dunaszerdahelyt

Évről évre több tucatnyian vesznek részt a Győry Attila által szervezett Bringanapon, így volt ez szombaton is.

Kicsik és nagyok együtt kerekezték körbe Dunaszerdahelyt
Fotók: Paraméter - További felvételekért kattints!

„12 évvel ezelőtt indult ez az egész, nyugati mintára, mert korábban nagyon sokat tartózkodtam Hollandiában, és megfogott az a közösségi élmény, ahogy ott a bringázást művelik a családok” – emlékezett vissza érdeklődésünkre Győry.

Hozzátette, eleinte kapcsolódtak ehhez olyan civil követelések, hogy építsenek kerékpárutakat, illetve felhívták a figyelmet az autósok és a bringások viszonyára, később azonban változott az egész üzenete. „Rájöttem, hogy az a legjobb ebben, hogy összejön 100-200 bringás, együtt  vagyunk és adrenalint generálunk. Érdek nélkül jól érezzük magunkat, ez a bringanap alfája és omegája” – húzta alá.

Emlékeztetett, hogy korábban nem voltak ilyen biciklis felvonulások, ma viszont tavasztól kora őszig szinte egymást érik az ezzel kapcsolatos események.

„Ez nagyon jó, mert egyre több mikroközösség alakul. Ez a legegyszerűbb módja ennek, hiszen bringája mindenkinek van, és már a 4-5 éves gyerekek is lenyomják azt a tíz kilométeres távot és élvezik, a másik oldalon pedig elkezdődött egy folyamat, ami a kerékpárosokat segíti. Egyre több kilométernyi bringaút van, és még ugyan nagyon az elején tartunk, de a folyamat már zajlik” – fogalmazott.

A kerékpárosok a Jesenský utcai parkban találkoztak, gyülekeztek, majd együtt indultak útnak, miközben néhányan közülük rendre biztosították a forgalmi csomópontokat. A Jesenský utcát a Komenský követte, majd a Vajanský, majd a Zöld és a Csallóközi utca, majd a Jilemnický, a Barátság tér, onnan ki egészen az üzleti negyedig, az Andrea Shoptól pedig vissza a város felé, majd a Gyurcsó, a Mezei, a Szabó Gyula utcán el Sikabonyba, az Amadé László és az Október utcán át a Pozsonyi útra, végül ismét a Jesenský, a Fő utca, majd a gimi előtti Szent István teret és a Štefánik utcát is beiktatva megérkeztek a szabadidőparkba. Az akció minden egyes alkalommal úgy ér véget, hogy a résztvevők a magasba emelik bringájukat.

(SzT)