Kicsit megtorpant a szlovák export, de az összkép még mindig kiváló

Bár az év első hét hónapjában végig többletet mutatott a szlovák külkereskedelem mérlege, augusztusban az export éves emelkedése dacára hiánnyal zárt - derült ki a szlovák statisztikai hivatal (SÚSR) által hétfőn közzétett adatokból.

Augusztusban a szlovák export teljes összege, 5,9 százalékos éves emelkedés mellett 5,982 milliárd eurót tett ki. Ugyanebben a hónapban az import 6,032 milliárd euró volt, ami 10,5 százalékkal magasabb összeg, mint egy évvel korábban. A szlovák külkereskedelem így 50,7 millió euró hiánnyal zárta a nyár utolsó hónapját.

A gyengén zárt augusztus ellenére az év első nyolc hónapjának összesített adatai szerint a szlovák külkereskedelmi mérleg továbbra is többletet mutat, igaz az aktívum összege alacsonyabb a tavaly ebben az időszakban kimutatottnál.

A SÚSR adatai szerint Szlovákia 2017 első nyolc hónapjában összesítve 48,270 milliárd euró értékben exportált, éves szinten 7 százalékkal javítva kivitelét. Ugyanebben az időszakban az import 8,9 százalékkal, 46,443 milliárd euróra emelkedett. Ennek alapján a vizsgált időszakban az ország 1,827 milliárd euró külkereskedelmi többlettel zárt. A külkereskedelmi többlet összege 655,2 millió euróval volt alacsonyabb, mint az előző év hasonló időszakában.

Az idén az első hét hónapban Szlovákia a legnagyobb összegű külkereskedelmi többletet Németországgal (több mint két milliárd euró), az Egyesült Királysággal (1,6 milliárd euró) és Franciaországgal (1,5 milliárd euró) szemben produkálta. Ugyanebben az időszakban az ország külkereskedelmi hiánya Kínával (közel 2,3 milliárd euró), a Koreai Köztársasággal (2,1 milliárd euró), illetve Oroszországgal (több mint 1 milliárd euró) szemben volt a legjelentősebb.

Szlovákia jelentősebb kereskedelmi partnerei közül a vizsgált időszakban legnagyobb mértékben az Amerikai Egyesült Államokba (32,2 százalékkal), Oroszországba (29,4 százalékkal), Olaszországba (22,2 százalékkal) és Magyarországra (19,3 százalékkal) irányuló kivitelét tudta növelni. Ugyanebben az időszakban az ország importja legnagyobb mértékben az Egyesült Királyságból (57,9 százalékkal), Oroszországból (33,1 százalékkal), Magyarországról (10,7 százalékkal) és Franciaországból (9,2 százalékkal) nőtt.

(MTI)