Kicsúszott Szlovákia kezéből kétmillió védőmaszk, a németek megelőztek minket

2020. március 15. - 16:34 | Belföld

Több százezer darab szájmaszk van múlt hét óta az Állami Tartalékalap raktárán, és hétfőig azt is kitalálják, melyik módszer lehet a leghatékonyabb a szétosztására.

Kicsúszott Szlovákia kezéből kétmillió védőmaszk, a németek megelőztek minket
Fotó: TASR

Peter Pellegrini kormányfő a TA3 vasárnapi politikai műsorában arról beszélt, hogy hétfőtől kezdik szétosztani a védőmaszkokat, amelyeket már sikerült beszereznie az államnak.

Pellegrini szerint hamarosan raktáron lesznek az FFP2 típusú, részecskeszűrővel ellátott maszkok (reszpirátorok) is, és gondoskodnak arról, hogy az FFP4 típusúakat is beszerezzék – ezeket a klinikai alkalmazottak kapják majd először.

A maszkok beszerzésével kapcsolatban a leköszönő kormányfő megjegyezte, jövő héten jobb helyzetben leszünk. Egyúttal elismerte, hogy világszerte hatalmas harc folyik a védőmaszkokért.

Pellegrini a műsorban azt is elárulta, hogy kétmillió darab védőmaszkot foglalt le az állam a napokban Ukrajnában, annak a feltétele azonban, hogy elküldjék Szlovákiának, a készpénzes fizetés volt. „Már elkészítettük az 1,2 millió euró készpénzt a kofferbe, hogy csak beszálljunk a kormánygépbe, és egyszerűen elmenjünk értük. Közben azonban odautazott egy németországi viszonteladó, aki az egész készletet kifizette és megvette” – magyarázta Pellegrini.

A kormányfő megismételte, hétfőtől a kassai és a besztercebányai kórházban is végeznek koronavírus-teszteket. „Az eredmények ezáltal gyorsabbak lesznek. A betegség terjed, de egyelőre minden egyes esetről meg lehetett állapítani, ki hogyan kaphatta el” – hangsúlyozta.


(TASR/para)