Kičura visszautasítja a szerződésekkel és a fia lakásaival kapcsolatos vádakat

2020. március 23. - 21:10 | Belföld

Kajetán Kičura, az Állami Tartalékalap (SŠHR) elnöke visszautasítja a szerződések megkötésével, valamint a fia által vásárolt két lakással kapcsolatos állításokat. Hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, kihallgatta a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA). Elmondta, nem tervezi, hogy újra bíróként fog dolgozni.

Kičura visszautasítja a szerződésekkel és a fia lakásaival kapcsolatos vádakat
Fotó: TASR

„Azzal gyanúsítanak bennünket, hogy gazdasági visszaélést követtünk el, holott egy dolog kivételével semmit sem talált a miniszterelnök és a pénzügyminiszter által vezetett ellenőrzés" - mondta. Visszautasítja, hogy túlárazva szerezte volna be a teszteket, azt mondta, a legjobb ajánlatot fogadta el.

Kičura elmondta, azt várta, hogy már hétfőn menesztik. Azt mondta, hogy az Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök vezetésével a központi válságstáb hétfőn tartott ülésén nem volt képes a döntéshozatalra, de az Állami Tartalékalap elleni támadások továbbra is folytatódtak.

Az ellenőrzés után a kormánytisztviselők azt kifogásolták, hogy a tartalékalap 200 ezer csomag gyorstesztet vásárolt. A cég szerint a teszteket az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlotta, az áruk 20 és 40 euró között van, ezek segítségével sikerül megbirkózni a fertőzés fő hullámával Vuhanban. Azt mondta, a teszteket egy neves kínai cég gyártja. Kičura figyelmeztette a miniszterelnököt, gondolja meg, mit mond, mert a kritikájától élesen elhatárolódott a kínai cég.

Mivel a NAKA eljárást indított az Állami Tartalékalap által megkötött szerződések ügyében, úgy döntött, a továbbiakban csak a bűnüldöző hatóságokkal beszél az ügyről. Hozzátette, a kollégái, akik részesei az eljárásnak, tanúskodnak a rendőrségen, akár gyanúsítottként, akár tanúként idézik be őket.

Az Állami Tartalékalap elnöke ellen a fia által vásárolt lakások miatt is vizsgálat indult. „A fiam két lakást vásárolt, amelyekre mi - a feleségem és én - adtunk neki pénzt, és ő a lakások árát visszafizeti. Ma pedig mindebből az derült ki, hogy korrupciót követem el, hogy a lakásvásárlás összefüggésben van a szerződésekkel" - mondta. Elmondása szerint a két lakás összesen 200 ezer euróba került.

Igor Matovič miniszterelnök a vasárnap az Állami Tartalékalapnál végzett vizsgálat után kijelentette, hogy Kajetán Kičura, a tartalékalap elnöke elvesztette a kormány bizalmát. Ugyanakkor bejelentette, Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter javaslatot tesz Kičura leváltására.

Hétfőn számoltak be arról is, hogy Kičura 20 éves fia két lakást vásárolt Pozsony óvárosában akkor, amikor az apja a koronavírus elleni védőfelszerelést vásárolt az államnak egy újonnan létrehozott cégtől.


TASR