Kičurának melegen ajánlják, hogy maradjon a hűvösön

2020. július 14. - 12:56 | Belföld

A Legfelsőbb Bíróság is alaptalannak tartotta Kajetán Kičura, az Állami Tartalékalap korábbi Smer által jelölt vezetője által a vizsgálati fogsága ellen benyújtott panaszt.

Kičurának melegen ajánlják, hogy maradjon a hűvösön
Kajetán Kičura (Fotó: TASR)

Kičura kollúziós fogságban van, ami a személyi szabadság korlátozásának egyik legszigorúbb módja, és akkor szabják ki, amikor fennáll a veszélye, hogy a gyanúsított szabadlábon összejátszana tanúkkal, befolyásolná őket, vagy más módon próbálná akadályozni a nyomozást. Ilyen vizsgálati fogság esetén az ügyész felügyeli teljes mértékben a gyanúsított fogva tartását, ő hagyja jóvá a telefonhívásait és ellenőrzi a postáját is.

Az exigazgatót, akit a Matovič-kormány váltott le, áprilisban helyezték vizsgálati fogságba, amikor korrupcióval és pénzmosással gyanúsították meg. A korrupciós ügy másik gyanúsítottja egy bizonyos Miroslav Solava, akitől Kičura több mint 220 ezer eurónyi kenőpénzt kaphatott, noha mindketten állítják, csupán kölcsönről volt szó. Kičura édesapjának számlájára ugyanakkor 2017 márciusa és augusztusa között hat részletben érkezett meg a fent említett összeg, a számlához pedig Kičurának is hozzáférése volt. A pénz Solavától érkezett.

Néhány hete Kičura széfjében aranyrudakat találtak, amit a smeres figura azzal próbált megmagyarázni, hogy ezt a családja megspórolta.

A járványhelyzet elején, még a Pellegrini-kormány idején felmerült, hogy Kičura megdrágított, ráadásul rossz minőségű védőfelszerelést vásárolt az Állami Tartalékalapnak. A rendőrség ez ügyben is nyomoz. Amikor pedig a tartalékalappal kapcsolatban mindenki azon csámcsogott, hogy ott a vezetőség bakit bakira halmozott, Kičura fia a fővárosban vett pár lakást. És még csak hitelre sem volt szüksége.

(TASR)